Látogatórekorddal zárt az idei könyvfesztivál

Látogatórekorddal zárt az idei könyvfesztivál

Csaknem húsz százalékkal meghaladta a tavalyi rekordot az ez évi, sorrendben 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak száma.

A csütörtökön kezdődött összejövetelen a dedikálásokkal egyidőben több mint 400 program, csaknem 200 modern kötet, azonfelül 600 szerző, kutató és művész várta az érdeklődőket a Millenáris parkban, ahol az esemény zárónapján átadták a Budai Díjat is. A vasárnapi díjátadón az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 Magyar Népmesét nevezték meg a legjobb oktatássegítő könyvnek, a legjobb hangzóanyag a Napkút Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttesen kiadott, Lázár Ervin meséit magába foglaló könyv-CD-je lett – olvasható a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének MTI-hez eljuttatott közleményében.

Látogatórekorddal zárt az idei könyvfesztivál
Látogatórekorddal zárt az idei könyvfesztivál

A Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter által megnyitott parádén kiemelkedően sikeresnek bizonyult az idén Budapest Nagydíjjal elismert Jostein Gaarder norvég író pódiumbeszélgetése Szabó T. Annával. A világhírű prózaíró nyitónapi előadásán és dedikálásain több százan voltak ott. Hatalmas kíváncsiság övezte tetejébe a díszvendég ország, Szlovákia programkínálatát.

Különösen sikeres volt a 16. alkalommal megszervezett Európai Elsőkötetesek Fesztiválja, amelyen 18 ország szerzői mutatkoztak be. Telt ház előtt zajlott az Európai Írótalálkozó is, amelyen a díjak és a siker összefüggéseiről, ráadásul Európa növekvő megosztottságáról esett szó – olvasható a közleményben.

A magyar kortárs irodalom legkeresettebb könyveinek Nádas Péter Az élet sója, Grecsó Krisztián Jelmezbál , Háy János Ország, település, fiú, lány és Németh Gábor A mormota nyara című kötetei bizonyultak.

A tradicionálisan felkapott próza mellett váratlan sikernek bizonyult Oravecz Imre Távozó fa című verskötete, azonfelül a Verslavina című kiadvány. A határon túli szerzők közül a tavalyi Budapest Nagydíjjal kitüntetett Jonathan Franzen, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, azonkívül Umberto Eco kötetei fogytak a legjobban.

Az elmúlt években szakavatott felfokozott érdeklődést is meghaladta a gyermekkönyvkiadók összefogásával megvalósult Gyermek(b)irodalom programkínálata.

MTI