Látogatói piknikkel ünnepel az idén ötvenéves Sóstói Múzeumfalu

Látogatói piknikkel ünnepel az idén ötvenéves Sóstói Múzeumfalu

Rendhagyó tárlatvezetésekkel, népi játékokkal és új kiállítással várta a közönséget az idén ötvenéves nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu.

A Látogatói piknik elnevezésű rendezvény a festett kazettás református templomok szimbólumait bemutató új kiállítással nyílt meg, majd rendhagyó tárlatvezetéseken vehettek részt az érdeklődők.

A portákon kézműves foglalkozásokat tartottak, a kállósemjéni „meseportán” mesemondással várták a kicsiket és a nagyokat. A népviseletes divatbemutatót követően felszeletelték a múzeumfalu születésnapi tortáját, az anarcsi portán tájjellegű ételeket és vásári portékákat kínáltak, majd Szalonna és bandája adott térzenét a faluközpontban.

Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumaként számon tartott Sóstói Múzeumfalu a Szatmár, a Bereg, a Rétköz, a Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be a lakóházak, gazdasági épületek, jellegzetes lakberendezési hagyományok, használati és dísztárgyak segítségével. A régi faluképet idézik fel a múzeum központjában látható közösségi épületek, például az iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és kocsma.

mti