Korszerűsíti halgazdaságát a Czikkhalas Kft.

Korszerűsíti halgazdaságát a Czikkhalas Kft.

Csaknem 80 millió forintos beruházással, a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) 50 százalékos patronálásával korszerűsíti halgazdaságát a varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.

A projekt keretében a Tolna megyében legnagyobb haltermelő kapacitással büszkélkedhető vállalat egyik, 31 hektáros, völgyzárógátas tavának halágykotrását végezték el, 50 kilowattos napelemrendszert telepítettek, idén mindazonáltal egy 900 négyzetméteres gépszínt építenek – közölte Katics Máté, a cégvezetője sajtótájékoztatóján.

A tó kotrására azért volt szükség, mert az évek alatt felhalmozódott iszap feltöltötte a halágyat, mely kockázatosabbá teszi a halászatot – tette hozzá.

A halágy a tó legmélyebb pontja, ahol a lehalászáskor az alacsony vízszint ellenére is marad annyi víz, hogy életben lehessen tartani a halakat a halászati munkafolyamat alatt. A halágykotrás folytán több oxigén marad a vízben, ennek hála a süllőtermelést is növelni tudják 1-1,5 tonnával. Közlése alapján a projekt fenntartási időszakában 18 tonna többletpontytermelést vállalt a társaság.

A napelemrendszer az akvakultúra áramfogyasztásának 50 százalékát biztosítja; a villamos energia 65-70 százalékát a tároló-telelő tavak vizét mozgató szivattyúk működtetéséhez használják fel – jegyezte meg.

Az 1992-ben hozott létre társaság 222 hektáron folytat halgazdálkodást, a tógazdaságban minden évben 600-650 tonna halat – 85 százalékban pontyot, mitöbb süllőt, csukát, harcsát, amurt és fehér busát – termelnek. A halat hazai horgászegyesületeknek, tetejébe saját üzleteikben, kisebb részben a környező országokban forgalmazzák.

A társaság 2017-ben 559 millió forint nettó árbevételt és 41 millió forint adózott eredményt ért el, a cégvezető információja alapján a 2018-as árbevétel az export visszaesése okán 430 millió forint körül alakul, változatlanul pozitív eredmény mellett.

mti