Korszerűbb lesz a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria

Korszerűbb lesz a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria

Korszerűbb lesz a Benczúr-kúria a Nógrád megyei Szécsényhez tartozó Benczúrfalván, a rekonstrukcióra európai uniós és hazai forrásból csaknem 1,4 milliárd forintot fordítanak.

Benczúr Gyula festőművész 1910-ben vette meg a kúriát, ott élt és dolgozott haláláig, 1920-ig. A helyreállított épületben új turisztikai funkciókat formálnak ki.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várpogram miniszteri biztosa közölte, hogy a kúriában továbbfejlesztett, interaktív módon mutatják ezt követően be a festőművész fő műveit. A látogatót a kulisszák mögé vezetik be, például reprodukciók és animált videófilmek hozzájárulásával ismerhetik meg Benczúr Gyula képalkotási módszerét és személyiségét is, történelmi, mitológiai és portréfestészetét, de a tereket bejárva a család életformáját, egy 20. századi kúria mindennapjait is.

Nyomatékosította, hogy egy 30 éve kihasználatlan, üres, romos épületbe álmodtak turisztikai vonzerőt. A 18. században barokk stílusban épült kúria a kor nemesi építészetének kiemelkedő reprezentánsa és bár több tulajdonosa volt, megmaradtak az eredeti boltozatos terek, a gazdag stukkódíszítések.

A kúria rekonstrukciójáról Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. cégvezetője kijelentette: az év végére egész egészében megújulnak a belső terek, a tetőszerkezet és a homlokzat, a korábbi műterem, a 2,5 hektáros park és visszaépítik a korábbi főkaput is. Felújítják a parkban található délnyugati és északkeleti bástyát, emellett a támfalat. A korszerűsödött épületben kiállításokat, hangversenyeket is tarthatnak ezt követően – tette hozzá.

Stayer László, Szécsény polgármestere köszönetet mondott a fejlesztésért.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési megbízottja nagy lépésnek nevezte a beruházást, amely gazdasági lehetőségeket is hoz létre.

mti, fotó: Komka Péter