Korszerűbb lesz a bagimajori szélmalom

Korszerűbb lesz a bagimajori szélmalom

Korszerűbb lesz az 1800-as évek centrumában épült bagimajori szélmalom, a rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg – közölte Kengyel polgármestere sajtótájékoztatóján.

Nagy Szilárd kijelentette: a kivitelezés az idén tavasszal kezdődik és a károsodás mértékétől függ a beruházás befejezésének időpontja.

Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, továbbá kialakítanak egy fotólabort a malom mellett látható, ezelőtt iskolaként funkcionáló kúria jobb szárnyában, tudniillik a régió vonzza a fotósokat. A romossá vált egykori mázsaházat lebontják – közölte.

A településvezető közölte: a turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett látható egy 300 hektáros halastó, ugyanakkor az esztergomi bazilika „kicsinyített másaként” emlegetett bagimajori kiskápolna.

Nagy Szilárd visszaemlékezett, hogy 2018 elején egy ideig nem volt várja az érdeklődőket a szélmalom, mert az építmény fő tartógerendája eltört. A statikai vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet, ezáltal megnyitották az épületet a vendégek előtt. A polgármester megemlítette, hogy öt éve a malom lapátjai is károsodtak, mindent összevetve az alkotmány „megérett” a felújításra.

Az 1850 körül, dombra épült bagimajori szélmalom tizenöt méter magas téglaépület, amit az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használták. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles.

mti, Mészáros János