Koncertek és kiállítások a negyedik Duna-napon, Torockón

Koncertek és kiállítások a negyedik Duna-napon, Torockón

Negyedik alkalommal rendezett Duna-napot a Duna Médiaszolgáltató Zrt. az erdélyi Torockón. Az egész napos esemény délelőttjén gyermekprogramokkal, kiállítás megnyitókkal, könyvbemutatóval, a kora délutáni órákban népzenei műsorokkal várták az érdeklődőket, este könnyűzenei együttesek váltják egymást a Székelykő sziklafalára néző színpadon.

A torockói Duna-ház pincéjében felszerelt „Hogy volt? !” című médiatörténeti kiállítást Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója nyitotta meg. A magyar Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely gyűjteményéből rendezett bemutató az MTI, a magyar rádió, a magyar televízió történetének legjobb kinézettel rendelkező pillanatait szemlélteti. Amint Vaszily Miklós nyomatékosította: a közmédia története méltó része a magyar kultúra történetének.

Az egész napos esemény ünnepélyes megnyitóján Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója hangoztatta, a négy éve felavatott torockói Duna-ház napjainkban már nemcsak médiaközpont, hanem a magyar szó, a magyar kultúra és a magyar szokás őrzője. Úgy vélte: a szórványban élő magyaroknak „kétségbeesést elűző igékre van szükségük és hitre, mert a hit néha sokkal erősebb mint a tudás”. Közölte még: addig marad meg a magyarság, ameddig érti Arany János nyelvét.

Grezsa István kormánybiztos köszöntőjében a magyar kormány feladatának nevezte, hogy a világban szétszóródott magyarságot újra egy 15 milliós közösségbe szervezze. Nagy-Magyarország szétesésének közelgő centenáriuma kapcsán kijelentette, hogy a 21. századi magyarságnak „metaforaváltásra” van szüksége.

„Nem tudjuk feldolgozni Trianon mérhetetlen veszteségét, mert feldolgozhatatlan, viszont a 21. században nem lehet állandóan visszatekinteni, és az áldozat, a fájdalom metaforájával gondolkodni és dolgozni. Jobb, ha az elpusztíthatatlan túlélési erőnkre utalunk. Mivelhogy nemcsak a tatárt, a törököt, a Habsburg uralmat, az oroszokat éltük túl, hanem a borzalmas és a magyarság részére oly keserű veszteségeket hordozó 20. század után is esélyt kaptunk arra, hogy minden veszteség ellenére a 21. században a Kárpát-medence meghatározó nemzete legyünk” – hangoztatta a miniszteri biztos. Közölte még, a metaforaváltáshoz összefogásra és a Duna-naphoz hasonló rendezvényekre van szükség.

A koncertek szünetében Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a közmédiának közölte: segítséget ígért Torockó polgármesterének ahhoz, hogy az erdélyi helység is a világörökség részévé váljon, mint magyarországi testvértelepülése, Hollókő.

A torockói faluközpontban felállított színpadon délután helyi hagyományőrzők, mitöbb a Felszállott a páva népzenei tehetségkutatóból ismert Tokos Zenekar, Vaszi Levente és Vrencsán Anita szórakoztatta a közönséget.

Az esti órák programjában Szabó Balázs Bandája, Varga Miklós, a Magashegyi Underground és Petruska lép a nézők elé. Az esemény tűzijátékkal ér véget.

MTI, Fotó: Koszticsák Szilárd