Kevéssé ismert állatok lehetnek a természetvédelem jövőbeli ikonikus alakjai

Kevéssé ismert állatok lehetnek a természetvédelem jövőbeli ikonikus alakjai

Tudósok alapján kevéssé ismert állatokkal, példaként a pápaszemes medvével vagy a kígyászkeselyűvel is kampányolni kell a következő években ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénz gyűljön össze a kihalás fenyegette fajok védelmére.

Az adománygyűjtő kampányok arcai ebben a pillanatban főleg olyan “cuki” állatok – példaként a tigrisek vagy az elefántok –, amelyeket kedvelnek a tömegek, a The Nature Conservancy civil természetvédelmi szervezet alapján ellenben eközben elhanyagolnak más olyan fajokat, amelyeknek szintén szükségük lenne a védelemre.

Az emblémaállatok szerepeltetése jó módja “a szívek és lelkek megnyerésének”. A közelmúlt ausztráliai erdőtüzeiben megsérült koalák szívszorító látványa dollármilliókat segített összegyűjteni, mert “mindenkinek, aki ezeket a képeket látja, megszakad a szíve” – idézte a BBC Jennifer McGowant, az ausztráliai Macquarie Egyetem kutatóját.

A The Nature Conservancy alapján tudományosabban kellene kiválasztani az adományvonzó fajokat, és nem kizárólag azokra az állatokra kellene koncentrálni, amelyek “cukinak” számítanak a nagyközönség szemében. A zöldszervezet így több száz emlős-, madár- és hüllőfajt azonosított a természetvédelmi erőfeszítések lehetséges jövőbeni emblémáiként.

A Nature Communications című szaklapban publikált tanulmányban olyan állatok megjelennek, akárcsak a vörösfülű cerkóf, az Andok erdeiben élő pápaszemes medve, a takin, egy Ázsiában előforduló kecskeféle, nemének egyetlen tagja, a fossza – egy cibetmacskaféle Madagaszkárról –, a Délkelet-Ázsiában honos orrszarvú madár, a kelet-afrikai szavannákon élő kígyászkeselyű, a mexikói vagy az amerikai sivatagokban előforduló gila, más néven viperagyík. A tudósok alapján ezek is megnyerő állatok, gyakran csakhogy figyelmen kívül hagyják őket más, ikonikusabb fajok okán.

Egy kormányközi akadémiai testület tavalyi megállapítása alapján egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. Friss egyes vélemények alapján minden évben legalább 100 milliárd dollárra van szükség az élővilág sokszínűségének megőrzésére vonatkozó átfogó célok eléréséhez. A tudósok alapján szükség van minden fillérre, így egyetlen lehetséges, a közönségre hatást gyakorló fajt sem szabad kihagyni az adománygyűjtésből.

mti