Két vegyész és egy biológus kapta idén A Nőkért és a Tudományért díjat

Két vegyész és egy biológus kapta idén A Nőkért és a Tudományért díjat

Spohn Réka biológus, Bajusz-Rácz Anita és Hetényi Anasztázia vegyészek kapták idén a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért titulussal rendelkező díjat rendkívüli kutatási eredményeikért.

Huszadik alkalommal nyújtották át idén a egyedülálló tehetségű magyar kutatónőknek járó, hatmillió forint összdíjazású elismerését a Magyar Tudományos Akadémián – közölték a szervezők.

Az évforduló alkalmából az anyag- és élettudományok mellett új kategóriaként jelent meg a formális tudományok kiterjedése, mindent összevetve háromra bővült a nyertesek száma. A díj alapítói azt szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert a pályáján.

Spohn Réka biológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa azt kutatja, hogyan válnak a baktériumok ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok bármilyen környezeti változáshoz eléggé sebesen tudnak alkalmazkodni, nem jelentenek kivételt ez alól az antibiotikumos kezelések sem. A szakember ebben a pillanatban a mindennapi életben főleg tartósítószerként előforduló biocidek és antibiotikumok kapcsolatát vizsgálja a rezisztencia kialakulásában és átadásában. Egyes vélemények alapján az emberi szervezetbe kerülő biocidek támogatják a baktériumokat abban, hogy ellenállóvá váljanak akár az antibiotikumokkal szemben is. A biológus célja, hogy kutatási eredményeivel olyan készítmények fejlesztését tudja támogatni, amelyek gyorsabban és hatékonyabban gyógyítják a bakteriális fertőzéseket.

Bajusz-Rácz Anita a Természettudományi Kutatóközpont akadémiai munkatársaként számítógépes modellezéssel képes rövid idő alatt akár több millió lehetséges hatóanyag gyógyszerbiztonsági tulajdonságait előre jelezni, és ezáltal kizárni azokat, amelyek biztosan nem lesznek használhatók a gyógyszerfejlesztés esetén. Amíg egy molekula szokásoknak megfelelő laboratóriumi stádiumok közti vizsgálata napokig is eltarthat, a vegyész mesterséges intelligencián alapuló számításos modelljeivel akár perceken belül érkezhetnek eredmények. Ezek a modern algoritmusok képesek lehetnek a mellékhatások, sőt még a szervezettel való kölcsönhatás főbb lépéseinek előrejelzésére egy gyógyszer bevételétől egészen a szervezetből való egész kiürülésig. Ezáltal segítségükkel meghatározható, hogy a vizsgált hatóanyag alkalmas-e a gyógyításban való alkalmazásra.

Hetényi Anasztázia, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet egyetemi docense és munkatársai egy olyan kivételes hordozóanyagot fejlesztettek ki, amely képes az emlősök sejtmembránjain átjutni, és a sejtbe juttatni a hatóanyagot. A szakember és csapata a kifejlesztett módszert olyan biológiai hatóanyagokkal szeretnék kipróbálni, amelyekkel az élő sejteken belül képesek betegséget okozó folyamatokat azonosítani és befolyásolni.

Az elmúlt húsz évben ötvennégy magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, ezáltal a cég eddig több mint 74 millió forintot osztott szét a magyar női tudósok közt. A két évtized alatt díjazottak tanítványai közül is többen kapták meg az elismerést, azonfelül a díj olyan kutatókat és kutatócsoportokat hozott össze, akik később együttes projekteken dolgoztak közösen. Az ösztöndíj csak magyar női kutatókat támogat, és az állam bármely pontjáról lehet rá pályázni. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

A díj 20 éves évfordulója alkalmából egy podcast is elindult, ahol a hallgatók az elmúlt két évtized öt díjazottjával és történetükkel találkozhatnak.

mti