Kenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Kenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Vörös óriás (Macropus rufus) és Bennett-kenguruk (Macropus rufogriseus) születtek a Nyíregyházi Állatparkban, egy-két kölyök kengurut már láthatnak a kifutókban a vendégek.

Az országban csak itt megfigyelhető vörös óriáskenguru tenyészcsapat jól érzi magát a parkban, állományuk évről évre növekszik, az elmúlt időszakban ugyanakkor mindhárom ivarérett nősténynek született utóda – közölte Révészné Petró Zsuzsa zoológiai osztályvezető sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, a kölykök fejletlenül jönnek a világra, születésükről jó ideig az állatpark mesterei sem tudtak. Születésük után a csupasz és vak, mindössze 0,75 grammos állatoknak mindössze annyi ereje van, hogy bemásszanak anyjuk erszényébe, ahol a mellbimbóra tapadnak és hetven napig el sem eresztik. A biztonságot nyújtó erszényben kezdenek fejlődni és hozzávetőlegesen százötven naposan dugják ki első alkalommal fejüket, ekkor már sokkal jobban hasonlítanak a felnőtt egyedekre – érvelt a mester.

Emiatt a maguk a gondozók sem tudják még, precízen hány utód születhetett – jegyezte meg.

A kölykök növekedésük alatt egy több időt töltenek az erszényen kívül, 240 naposan mindazonáltal végleg elhagyják azt, de még hozzávetőlegesen három-négy hónapig visszajárnak anyatejet szopni.

A szerencsésebb résztvevők biztos, hogy meg pillanthatják a ebben a pillanatban öt-hat hónapos kölyköket, akik többnyire anyjuk erszényéből kikandikálva, vagy a legnagyobb már az erszénytől elbúcsúzva szemléli a külvilágot.

A vörös óriáskenguru kölykök már most akkorák, mint a szomszédságukban élő Bennett-fajta kifejlett és ivarérett egyedei – mondta Révészné Petró Zsuzsa. Kijelentette még, a Bennett-kenguruknál tíz ivarérett nősténynek lehetnek utódai, korrekt számukat csak három-négy hét múlva lehet ezután megállapítani.

A vörös óriáskenguru a Föld legnagyobb ma élő erszényes állata, akadémiai neve vörös nagylábút jelent, mivel tekintélyes, hosszú hátsó láb jellemzi. Amíg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet, magassága elérheti a 170-180 centimétert. Tápláléka jellemzően igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is örömest fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős – táplálékban gazdag időpontban – akár száz egyedből álló csoportokban is élhet, és képes akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel ugrálni.

mti