Kárpátalja történetét bemutató állandó kiállítást nyílt az ungvári várban

Kárpátalja történetét bemutató állandó kiállítást nyílt az ungvári várban

A mai Kárpátalja történetét a 8. századtól 1920-ig bemutató, a magyar kormány csaknem 110 millió forintos segítségével megalapított állandó kiállítást nyitott meg Grezsa István kormánybiztos Ungváron, a vár épületében.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a megnyitón kijelentette, hogy az elmúlt két hónapban a Lehocky Tivadar Kárpátalja Megyei Múzeum kivitelezésében, a nyíregyházi Jósa András Múzeum szakmai segédkezésével sikerült felújítani négy romos helyiséget 500 négyzetméter alapterületen, amelyekben 500 eredeti kiállítási tárgyat – többek között korabeli fegyvereket, öltözeteket, háztartási eszközöket, bútorokat, térképeket, pecséteket, címereket – láthat ezt követően a publikum.

„A legnagyobb örömöt számomra az jelentené, ha itt a lehető legtöbb vendég, köztük magyar és egyéb nemzetiségű tanulók és oktatóik megismernék Kárpátalja múltját, beszélnének róla, s a megértés uralná a párbeszédet a kárpátaljai nemzetiségek képviselői közt a következő években” – fejtette ki a kormánybiztos. A kiállítással Magyarország a megértésre mutat példát, mert hosszú távon együttműködésre vagyunk ítélve – nyomatékosította Grezsa István.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a jókora történelmi időszakot átfogó folyamatos tárlat a magyar és ukrán fél szoros szakmai és politikai összefogásnak betudhatóan jöhetett létre, ami a két múzeum és a kárpátaljai kormánybiztosság, mindemellett Kárpátalja megye vezetése közti gyümölcsöző együttműködést jelenti.

Az államtitkár kiemelte, a magyar kormány részéről, a Miniszterelnökségen belül a kárpátaljai kormánybiztosság 108,4 millió forint értékben nyújtott a hozzájárulást a kiállításhoz. A politikus felidézte azt a sokrétű támogatásra, amit Magyarország nyújtott a korábbi években Kárpátalja népének a gazdaság, a kultúra kapcsán és a szociális szférában. Tesszük mindezt azért, hogy az itt lakó emberek a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, itt alapítsanak a fiatalok családot, s a jövő generációk is itt nőjenek fel – mondta Potápi Árpád János.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja megyei tanácselnök kiemelte: a történelmi tények ismerete hozzájárul a felmerülő viták rendezéséhez, új kapcsolatok kialakításához. Az ungvári vár falai közt nem a nyelvek fognak egymással vitázni, hanem a történelem együttes nyelve fog megszólalni – fejtette ki, megjegyezve, hogy a tárlat megnyitásával Kárpátalja olyan kulturális kinccsel gyarapodott, amely jelentősen sok turistát fog vonzani.

Vaszil Seba, a Lehocky-múzeum igazgatója beszédében azt nyomatékosította, hogy a bemutató az elmúlt hét évtized első olyan tárlata, amely hitelesen, akadémiai megalapozottsággal ismerteti részleteiben is Kárpátalja történetét a 8. századtól 1920-ig. Közölte, a kiállított eszközök több mint kilencven százaléka eredeti, azokat eddig az ungvári vár pincéjében tárolták. Ismertetése alapján a kiállított eszközök közt korabeli fegyverek, harci felszerelések, öltözetek, háztartási alkalmatosságok, bútorok, térképek, képek, okmányok, pecsétek, címerek fedezhetők fel. Létrehoztak egy interaktív helyiséget is, ahol iskolások és egyetemisták részére tematikus és múzeumpedagógiai foglalkozásokat, filmvetítéseket szerveznek ezután – emelte ki az igazgató.