Káosz és Rend – a MAOE kiállítása a szegedi Reök-palotában

Káosz és Rend – a MAOE kiállítása a szegedi Reök-palotában

Káosz és Rend címmel a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) több mint hatszáz tagjának alkotásaiból nyílik a hazai jelenkori képzőművészeti törekvéseket bemutató tetszetős expo a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert, az intézmény művészeti vezetője közölte, a MAOE fél évtizede azzal a szándékkal hívta életre szalon jellegű tematikus kiállítás-sorozatát, hogy megmozdítsa a magyar képzőművészszakma mintegy egészét.

Évek óta több mint hatszáz művész jelentkezik ezekre a kiállításokra: a festészet, a grafika, a kisplasztika, az iparművészet és a fotográfia eszközeivel közelítik meg az aktuális bemutató tematikáját, amely idén a Káosz és a Rend viszonya.

A művészettörténész alapján a szegedi tárlatra inspiratív anyag gyűlt össze. A csaknem 650 alkotás még a Reök-palota kétszintes kiállítóterében sem férne el, így az alkotásokat nem a maguk fizikai igazság szerint, hanem térinstallációként, 70-szer 100 centiméteres reprodukciókon mutatják be.

A kiállítótérben a érdeklődőket a művek egyfajta zsúfoltsága fogadja, de a mester úgy látja, ez önmagában erőt ad, ebben a mennyiségben már nem zavaró. A kíváncsiskodók ugyanakkor a hazai mai képzőművészet bizonyos fokig széles szegmensét ismerhetik meg.

A MAOE kiállítás-sorozatának első állomásán, a Fővárosi Nagycirkuszban hasonló formában találkozhatott a nézőközönség a jelenkori alkotásokkal, ezt követően a szentendrei MűvészetMalom adott helyet a tárlatoknak. Nátyi Róbert a tízéves Regionális Összművészeti Központban folyó munka elismerésének is tartja, hogy idén Szegeden mutatkoznak be az egyesület képzőművész elemei.

mti