Jóváhagyta a Wembley Stadion eladását az Angol Labdarúgó Szövetség

Jóváhagyta a Wembley Stadion eladását az Angol Labdarúgó Szövetség

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) igazgatótanácsa egyhangúlag támogatta a Wembley Stadion eladását.

A Sky Sports beszámolója alapján Shahid Khan pakisztáni-amerikai milliárdos, a londoni Fulham labdarúgóklub és a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Jacksonville Jaguars tulajdonosa előbb 600 millió fontot fizet a mesés létesítményért, később mindazonáltal a stadion bevételeiből újabb 300 milliót utal a szövetségnek.

Az FA szóvivője közölte, a pozitív döntés azt jelenti, hogy a témát októberben előterjesztik az FA 127 tagú tanácsának, amely határoz az adásvételről.

Áprilisban Khan azt mondta, azért akarja megvenni a Wembleyt, hogy erősítse a Jaguars londoni jelenlétét, mivel más NFL-csapatok is mindinkább érdeklődnek a település iránt. Az FA közölte, hogy a stadion eladásából befolyó pénzt az angol labdarúgás fejlesztésére fordítanák.

Az adásvétel ellenére az angol válogatott meccseit és a kupadöntőket még mindig a 92 ezer fős észak-londoni stadionban rendeznék, amely a legnagyobb sportlétesítmény egész Nagy-Britanniában.

A Wembleyt az 1923-as FA Kupa-döntőre nyitották meg, de 2003 és 2007 közt 757 millió kardinális (több mint 270 milliárd forintos) beruházással teljesen újjáépítették, gyakorlatilag új stadiont emeltek a régi helyére.

A felújítás óta a stadion az FA tulajdona, amit még állandóan 150 millió lényeges adósságkötelezettség terheli az átépítésből eredően.

mti