Január 23-án nyújtják át a Petőfi Zenei Díjakat

Január 23-án nyújtják át a Petőfi Zenei Díjakat

A szokásoknak megfelelő nyári időpont helyett január 23-án a Duna Televízió kétórás showműsorában nyújtják át ötödik alkalommal a Petőfi Zenei Díjakat – közölte az MTVA Sajtó Osztálya sajtótájékoztatóján.

A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat 12 kategóriában kapják a hazai könnyűzene legjobbjai. Az életműdíjat idén Horváth Charlie kaphatja meg – olvasható a közleményben.

Az összegzés emlékeztet, hogy a 2016-os alapítás óta a VOLT, ezt követően a STRAND Esemény házigazdája Magyarország egyik lerangosabb zenei díjának. Az országos rádió és tévé nevével fémjelzett Petőfi Zenei Díjakat tradicionálisan évente tízezres nagyérdemű előtt, élő adásban adományozták, 2020-ban ellenben, mint minden parádé, a STRAND, és ezzel egyesült erővel a Petőfi Zenei Díj gálája is elmaradt.

„Kerestük a legjobb megoldást arra, hogy méltó státuszok közt pótoljuk a 2020-as Petőfi Zenei Díjat, végül a VOLT Produkció szervezőcsapatával szövetségben döntöttünk úgy, hogy biztonságos állapotok közt, stúdióban rendezzük meg a gálát azzal az elvárással, hogy a megszokott színvonalat és kínálatot vigyük képernyőre. Január 23-án a Duna Televízió főműsoridőben tűzi műsorára az ez évi gálát” – idézi a közlemény Medvegy Anikót, az M2 Petőfi TV csatornaigazgatóját.

A kétórás showban kilenc kategóriában hirdetik ki a 2020-as év legjobbjait. „A nomináltakat a Petőfi Rádió egy éves játszási listája adja, a jelöltekre még 2020 tavaszán szavazhatott a nézők, mindent összevetve most a rajongók és az előadók a megszokottnál tovább várhattak az eredményre” – nyilatkozott az információ alapján Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója.

A díjazottak közül egy-két ellenben már előző évtől publikus: A Dal 2020 adásában osztották ki az év dalának és akusztikus dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, az év felfedezettjének, a Tortugának és A Dal 2020 legjobb dalszövegírójának, a Petőfi Zenei Díj dalszövegírói különdíjasának, Molnár Tamásnak.

Mint írják, Lobenwein Norbert, a Petőfi Zenei Díj alapítója és producere, a VOLT Produkció vezetője most is speciális programot ígér.

A fellépők közt lesz példának okáért Presser Gábor, Nagy Feró, Frenreisz Károly, Pataky Attila, a Bagossy Brothers Company, Rúzsa Magdi és a Halott Pénz, a 15 éves Irie Maffia és a Kelemen Kabátban is, kivétel nélkül erre az alkalomra készült, példa nélküli produkcióval.

Megemlékeznek a múlt évben eltávozott Balázs Fecóról, Bergendy Istvánról, ráadásul az Omega két tagjáról, Benkő Lászlóról és a Mihály Tamásról.

Lobenwein Norbert közölte, hogy a fellépők biztonsága érdekében minden műsorszámot külön rögzítenek.

A közlemény megemlíti, hogy az MVM a kezdetek óta a Petőfi Zenei Díj főszponzora. „Küldetésünknek érezzük a magyar előadók, produkciók támogatását, és örömmel állunk az továbbfejlesztett, értékteremtő kezdeményezések mellé. Bár a 2020-as év ezen a téren is túlságosan erőt próbálónak bizonyult, örülünk, hogy a hazai könnyűzene legjobbjainak járó díjakat ismételten egyesült erővel adhatjuk keresztül” – hangoztatta a tájékoztató alapján Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója.

mti