Itt az új Sony 18-110 mm zoomobjektív

Itt az új Sony 18-110 mm zoomobjektív

Konkrétan filmkészítők részére alkotta meg a Sony a modern Szuper 35mm / APS-C formátumú powerzoom objektívjét. A SELP18110G típusú modell gyújtótávolsága a 18 mm-es nagylátószögtől a 110 mm-es teleobjektívig bővíthető (amely 27 mm – 165 mm gyújtótávolságnak felel meg 35 mm-es formátum esetén), tetejébe 6,1-szeres jelentős hatékonyságú zoommal és belső élességállító rendszerrel rendelkezik. Az objektív állandó F4-es maximális blendenyílásának és stabil fogásának betudhatóan ideális mélységélességű, felbontású és kontrasztú felvételeket készíthetünk a teljes zoomtartományban.

A legigényesebb felhasználók elvárásainak is maximálisan megfelelnek azok a képek, amelyek a Sony csúcsminőségű, G sorozatú objektívjével készülnek, amely a profi rendszerkameráktól (PXW-FS7) a cserélhető objektíves fényképezőgépekig – mint az α6300 és α7 széria – több termékkel kompatibilis. Az objektív 18 lencsetagot magába foglal 15 csoportba rendezve, köztük 6 aszférikus és 3 ED (Extra alacsony szórású) lencsetagot, ezenfelül egy 7 lamellás kialakítású, körkörös blendét. Roppantul összetett és fejlett tervezésének hála csúcsfelbontású képeket alkothat vele, tetejébe pompás professzionális 4K felbontású filmek forgatásához is.

A SELP18110G a második olyan objektív, amely a Sony egyenletes mozgást biztosító optikai technológiáját (SMO) alkalmazza, ezáltal a filmfelvételek alatt fellépő, nem kívánatos fókuszváltások kis híján teljesen megszűnnek. Az SMO a videokészítés három kritikus problémáját célozza meg az objektív működtetésekor, melyeknek tekintélyes hatása van a képminőségre: az első a fókuszlégzés (fókuszálás közbeni látószög-instabilitás) minimalizálása, melynek hatékony csökkentéséről a belső fókuszmechanizmus gondoskodik. A második a kis fókuszváltások által okozott képzavarok kiszűrése, amelyek akkor fordulhatnak elő, amikor a zoomolást kizárja egy jellegzetes követési mechanizmus, mindemellett az optikai tengely oldalirányú mozgásakor keletkező képi hibák, melyeket zoomolás közben egy belső zoommechanizmus küszöböl ki.

Az objektív professzionális filmkészítési helyzetekben is eszméletlenül hasznavehető, hála magas minőségének és halk működésének. A három különálló fókusz, zoom és rekeszgyűrű optimálisan funkcionál egyesült erővel, ezáltal rugalmas és profi használatot kínál. A gyártmány maradéktalanul patronálja a szervo és manuális mechanikai zoomot, a fókuszgyűrű ugyanakkor felhasználói preferencia alapján állítható. Az objektív hossza fókuszálás közben nem változik, ezáltal egyszerűen hasznosítható mattebox-szal vagy másfajta objektív tartozékokkal. Mindemellett az α objektívek szériájában első alkalommal a lencse egy fókuszállító 0,8 mm-es menettel is rendelkezik, ezáltal a portéka kompatibilis másfajta szabványtartozékokkal is.

Az objektív ideális teljesítményéhez hozzájárul por- és nedvességálló kialakításai, ezáltal terepen is egyedülállóan hasznavehető, ezenfelül az Optical SteadyShot integrált képstabilizáló modern műszaki megoldás, mely minimalizálja a kézi használat alatt fellépő képzavarokat. Kompakt és pehelykönnyű megvalósításának betudhatóan az objektív simán és nehézség nélkül szállítható. A SEL14TC és SEL20TC telekonverter objektívekkel egyesült erővel ugyanakkor még rugalmasabb használat válik hozzáférhetővé, mivel nagyobb (1.4× és 2.0×) fókusztartomány fogható be velük.

A professzionális felhasználásra szánt SELP18110G Szuper 35 mm / APS-C formátumú jelentős hatékonyságú zoomobjektív decembertől elérhető Európában.