Ismét a fizika napja lesz a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét a fizika napja lesz a Szegedi Tudományegyetemen - illusztráció

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szombaton, a rendezvény részeként a látogatók benézhetnek a laboratóriumokba, maguk ugyancsak végezhetnek kísérleteket, s többféle látványossággal együtt megismerkedhetnek az intézményben folyó akadémiai és nevelési munkával – közölte Szalai Tamás, az esemény egyik rendezője.

A már tízedik alkalommal előkészített eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az felsőfokú intézményben folyó kutatást, oktatást – különösen a középiskolás korosztály tagjai körében -, s bemutatni, milyen határozott összefüggés létezik az akadémiai eredmények és a szokványos életvitel közt.

A vendégek elé tárják az intézményben folyó kutatásokat, azok a középiskolások mindazonáltal, akik fontolgatják, hogy a szegedi felsőfokú intézményben folytatják ezt követően tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a jelenlegi hallgatóknak, tanítóknak.

A varázslatos bemutatókkal gazdagított programra az egyetem Dóm téri fizikus épületszárnyában kerül sor. A standoknál többféle izgalmas és nagyszerű kísérletnek lehetnek szemtanúi a vendégek, melyek közül többet maguk szintén kipróbálhatnak. Az érdeklődők megismerkedhetnek a többi közt a lézeres mikroszobrászattal, a parányi légszennyező részecskékkel, a fény és az élet kapcsolatát bemutató interaktív foglalkozásokat tartanak az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, a 13 évesnél idősebbek ugyanakkor ellátogathatnak az egyetem nagyintenzitású lézerlaboratóriumába ugyancsak.

A vendégeket több érdekes előadás várja: hallhatnak az exobolygó-vadászat távlatairól és a lézeres látásjavítás fizikai hátteréről, azonkívül – az általános relativitáselméletet leíró cikkek megjelenésének centenáriuma alkalmából – a gravitációs fényelhajlásról szintén.

(MTI)