Internacionális hegedűfesztivál kezdődik Veszprémben

Internacionális hegedűfesztivál kezdődik Veszprémben

Világhírű vendégelőadók fellépésével kezdődik az ötnapos Auer hegedűfesztivál Veszprémben.

Kováts Hanna szervező a műsorban kijelentette: idén negyedik alkalommal rendezik meg a zenei fesztivált, amellyel a ismert hegedűművész és zenepedagógus, Auer Lipót emléke előtt tisztelegnek szülővárosában.

Kováts Hanna az augusztus 1. és 5. közt tartandó parádé internacionális fellépői közül kiemelte David Geringas litván csellóművészt, akitől Mozart-, Schumann- és Dvorák-műveket hallhat augusztus 3-án a nézők. A találkozón koncertet ad még Gidon Kremer hegedűművész is, aki Silvestrov találkozása Schuberttel című koncertjével augusztus 5-én lép színpadra. Mind a két vendégelőadó koncertjén az esemény házigazdája, a Mendelssohn Kamarazenekar üzemel közre.

A parádé nyitónapján Mozart-estet hallhat a nézőközönség Fejérvári Zoltán zongoraművész előadásában, Vásáry Tamás vezényletével.

Másnap, a 2016-os Auer Eseményen megalakult Auer Trió játékát hallhatja a nézők.

A szervező ismertetése alapján a fellépők közt megjelenik Herczku Ágnes is, aki zenésztársaival lép színpadra a rendezvény harmadik napján és Bartók-feldolgozásokat tár a közönség elé. A koncerten az énekhang mellett népi hangszerek, zongora és cimbalom csendül ezután fel.

Az eseményen a Kállai Vonósnégyes Mozart-, Puccini- és Verdi-műveket ad elő, a New York-i székhelyű Klezmatics együttes ugyanakkor a tradicionális közép-európai stílust balkáni, latin és afrikai ritmusokkal ötvöző programmal lép színpadra augusztus 4-én.

A parádé zárónapján a veszprémi zeneművészeti gimnázium növendékeiből álló Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar ad koncertet.

A koncerteket a veszprémi megyeházán és a Hangvilla rendezvényközpontban tartják.

MTI