Infravörös fény buktatja le a hamisítványokat

Infravörös fény buktatja le a hamisítványokat

Sci-fibe illő eljárásokkal állapítják meg a műtárgyak eredetiségét a Fine Arts Experts Institute kutatói.

A genfi székhelyű központ laboratóriumában ultramodern technológiával erednek a hamisítványok nyomába, nem véletlen, hogy a Fine Arts Experts Institute (FAEI) a képzőművészeti alkotások tudományos vizsgálatára szakosodott intézet.

A FAEI csapata kizárólag a nemzetközi tudományos közösség által elismert módszereket alkalmazza, miközben folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb és újabb vizsgálati eljárásokat fejlesszen ki a hamisítványok kiszűrésére.

Infravörös fény buktatja le a hamisítványokat
Festmény eredetetiségviszgálata

A makrofotózással tulajdonképpen felnagyítják a festményeket, hogy a legapróbb részletek is láthatóvá váljanak, az ultraibolya fény az esetleges restaurálások jeleit segíti kiszűrni, az infravörös fény áthalad a festékrétegeken, ezzel lehetővé teszi az eredeti ecsetvonások vizsgálatát, a röntgensugár pedig a műtárgy fizikai szerkezetét térképezi fel.

A FAEI munkája hatalmas odafigyelést igényel, hiszen felelősséggel tartoznak a tulajdonosoknak, a művészettörténészeknek és a törvénynek is.

Szigorú, tudományos kritériumok alapján igyekeznek a legpontosabban meghatározni a műtárgy korát. Megvizsgálják a műalkotás anyagát és a technikát is, amit a művész alkalmazott. Ezzel a módszerrel az is kideríthető, vajon az alkotó melyik iskolához tartozott.

A FAEI minden megvizsgált műalkotásról kiállít egy tanúsítványt, amely igazolja a műtárgy eredetiségét. Ennek köszönhetően olyan adatbázis jöhet létre, amely a műalkotásoknak nemcsak az eszmei, de a kereskedelmi értékét is garantálja.

(forrás: origo.hu)