Indulásának ötödik évfordulóját ünnepli a Dankó Rádió

Indulásának ötödik évfordulóját ünnepli a Dankó Rádió

A Dankó Rádió indulásának ötödik évfordulóját ünnepelték Budapesten, a Várkert Bazárban.

Ünnepi beszédében Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a közmédia rádiócsatornájának azt kívánta, ugyanezzel a sikerrel, népszerűséggel őrizze tovább a magyar nóta hagyományát.

Vaszily Miklós úgy értékelte: öt évvel ezelőtt az akkor megújuló közmédia komoly döntést hozott azzal, hogy az évtizedek óta létező rádiók mellé újabb rádiócsatornát indít.

Az MTVA vezérigazgatója alapján a Dankó dalkincsét nézve „jellemző hungaricum”, s kiemelte: a magyar nóta, az operett és népdal olyan dalkincs, amit a közmédiának törvényben foglalt kötelessége bemutatni.

Vaszily Miklós hangoztatta: a Dankót naponta országosan 500 ezren hallgatják, s a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közelmúltban hozott döntéseinek értelmében újabb 7 frekvencián biztosítják, hogy az állam minden szegletében eljuthasson az emberekhez a magyar nóta.

A Várkert Bazárban az „Éneklő Magyarország – Öt éves a Dankó Rádió” című ünnepi összejövetelen mások mellett Oszvald Marika, Berkes János, Tarnai Kiss László, Oláh Kálmán a Barackvirág Táncegyüttes, a Czifra Táncegyüttes és a Tükrös zenekar is fellép.

A hagyományos magyar nótát, cigányzenét, operettet és népdalt sugárzó tematikus csatorna 2012. december 22-én reggel 6 órakor élő kívánságműsorral indult el, a műsorstruktúrát 80 százalékban a magyar és a cigány nóta, 20 százalékban ugyanakkor az operett és a népzene alkotja.