Immáron nagyjából kilencvenezren látták a Móra-múzeum dinoszauruszkiállítását

Immáron nagyjából kilencvenezren látták a Móra-múzeum dinoszauruszkiállítását

Immáron nagyjából kilencvenezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinoszauruszkiállítását, az eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat bemutató expo vasárnapig nézhető meg – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense a sajtó képviselőit.

Hegedűs Anita közölte, a expo a múzeum történetének leginkább közkedvelt természettudományos kiállítása lett, és a közgyűjtemény legtöbb látogatót vonzó rendezvényei közt is dobogós. A dinoszauruszoknál csak a múzeum ókori Egyiptomot és Pompejit bemutató kiállítása vonzott több vendéget, ám azt több helyszínen szervezték össze.

A tárlat utolsó hétköznapjain kedvezményes jegyárakkal várják az érdeklődőket, a belépővel mindazonáltal a Fekete ház tárlata is megfigyelhető. A közgyűjtemény kisebbik kiállítóhelyén a mai Románia területén a 19. és 20. században előkerült csaknem ezer arany- és ezüstkincset mutatnak be az aranyművesség kiindulási időszakától (Kr. e. 5. évezred második felétől) a kora-középkorig (6. század).

A szegedi Kultúrpalotában – Európában első ízben – megfigyelhető prezentáció anyagát Don Lessem archeológus állította össze. A bemutatón bemutatnak eredeti leletek alapján készült csontváz-rekonstrukciókat. Megfigyelhető több olyan „robot”, amely mozog és hangot is tud kiadni, a valós méretű modellek közül a legnagyobb 10 méter magas és 20 méteres. A tárlat legértékesebb részét ellenben az ásatások alatt feltárt fosszíliák, dinótojások jelentik. A kiállítás anyaga január második felében Finnországba utazik tovább.

mti