Hunyorgó óriáscsillagot fedeztek fel a Tejútrendszer centrumában

Hunyorgó óriáscsillagot fedeztek fel a Tejútrendszer centrumában

A Nap tömegénél százszor nagyobb, hunyorgó óriáscsillagot talált a tejútrendszer centrumában egy internacionális csillagászcsoport.

Teleszkópos megfigyeléseik alapján a 25 ezer fényévre található óriási csillag fénye 97 százalékkal elhalványul pár száz nap alatt, ezután lassan visszatér eredeti fényessége.

A váratlan és drámai elsötétedést valószínűleg egy keringő bolygó vagy egy olyan társcsillag okozhatja, amely körül nem átlátszó porkorong van és amely elhalad az óriáscsillag előtt, akadályozva, hogy annak fénye eljusson a Földre – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Az óriáscsillag „hirtelen előtűnt valahonnan” – mondta Leigh Smith, a Cambridge-i Egyetem Csillagászati Intézetének felfedezője a hirtelen elhalványuló csillagról. 2012 elején kezdett el halványulni és az év áprilisára már-már teljesen eltűnt, ezután száz nap múlva újra érzékelhető volt a fénye.

A Chilében található Európai Déli Obszervatórium Vista távcsövével gyűjtött adatokban bukkantak rá a rejtélyes csillagra a csillagászok.

Mikor is a tudósok változó csillagot találnak, amely nem illik semmilyen elfogadott kategóriába, WIT – what it this (mi ez) – objektumnak nevezik el. Új felfedezésük a VVV-WIT-09 nevet kapta.

Mivel az óriáscsillag a galaxis egy igencsak sűrű térségében van, a szakemberek arra gondoltak, hogy esetleg egy idegen sötát alkotmány kóborolhat előtte. Szimulációk alapján ez igen valószínűtlen, jóval valószínűbb az, hogy a VVV-WIT-08 képét eltakarta a teleszkóp elől egy keringő bolygó porkorongja vagy egy másik csillag került elé.

A Királyi Csillagászati Társaság folyóiratában közzétett számításaik azt jelzik, hogy a korong megdőlt, így a Földről ellipszisformájúnak látszik, és óriási lehet, sugara legalább negyed akkora, mint a Föld és a Nap közti távolság.

Nem ez az első hunyorgó csillag, amit felfedeztek csillagászok. Egy óriási porkorong elhalványítja az Epsilon Aurigae óriáscsillagot csaknem 50 százalékkal 27 minden évben. Egy másik csillag, a TYC 2505-672-1 egy kettősrendszer része, amit a társcsillaga körüli korong minden 69 évben elhalványít.

Nem tudni, hogy a VVV-WIT-08 mikor fog újra elhalványulni, a csillagászok úgy vélik, hogy valamikor a következő 20-200 évben. Két másik hunyorgó csillagot is felfedeztek közelében, de ezekről kevés adatuk van a kutatóknak.

mti