Hulladékból készülhet a hulladéktározók rekultivációja

Hulladékból készülhet a hulladéktározók rekultivációja

Hulladéktározók rekultivációjához hulladékból konstruálhat új alapanyagokat az SP Hungary Zrt. – közölte a társaság a sajtó képviselőivel.

A vállalkozás a Széchenyi 2020 programban nyert el 306,07 millió forint patronálást rekultivációs produktumok és modern műszaki megoldások fejlesztésére.

Az információ alapján több terméket és alkalmazási modern műszaki megoldást készítenek, hogy mindeddig hulladéknak számító, nem hasznosított anyagokból készülhessen takaróanyag és fedőréteg a bezárt hulladéktárolókra – írták. A megvalósított árucikkek kipróbálásához együttműködő partnerek is kapcsolódnak.

Az információ alapján a mechanikai-biológiai technológiával előállított alapanyagok egy átlagos méretű hulladéktároló rekultivációjánál akár 40 ezer tonna értékes, másutt is fölhasználható talajt helyettesíthetnek, ezenfelül növelhetik a vegetációs réteg szervesanyag- és tápanyagtartalmát.

A rekultivációhoz létfontosságú produktumok előállítása és beépítése a környezeti és a gazdasági fenntarthatósághoz szintén hozzájárul, merthogy az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. adatai alapján 2020-ban 600 ezer tonnányi olyan hulladék keletkezett, amelyiknek tekintélyes hányadát föl lehetne használni rekultivációs célokra – ismertették.

A projekt része egy ipari csarnok felújítása is Dombóváron, amit alkalmassá kell tenni a projektfeladatokra, és a technikai felszerelésére is szükség van. A támogatásból így eszközbeszerzést is finanszíroznak.

Honlapja alapján az SP Hungary Zrt. műanyag termékeket alkot, de építőipari szolgáltatásokra és kutatás-fejlesztési tevékenységekre is kiterjed a tevékenysége. Korábbi pályázataik többnyire ugyancsak a műanyaggyártáshoz kapcsolódnak.

Utolsó nyilvános beszámolója alapján a vállalat nettó értékesítése 2019-ben megközelítette a 2,1 milliárd forintot, 2020-ban a 2,2 milliárd forintot. Az exportértékesítés értéke 37,6 millió forintról 44,6 millió forintra, az adózott eredmény 126,6 millió forintról 434,1 millió forintra növekedett 2019-ről 2020-ra.

mti