Hozd elő magadból a benned rejlő fotóst!

Hozd elő magadból a benned rejlő fotóst!

Vöröses-sárgás árnyalatú erdők, jellegzetes levelek és cicoma mentes vízpartok – bár a hideg időjárás okán sokan nem kedvelik a novembert, egy ellenben biztos: az őszi élővilág szépségével kevés dolog vetekedhet. Az ilyenkor ezer színben pompázó természet nagyon sok isteni témát tartogat a rendkívüli és sajátos természetfotók elkészítéséhez. Az LG Annoni Zita fotográfussal együtt indított fotópályázata kapcsán most megmutat egy-két hétköznapi tippet, amelyeket betartva döbbenetes képeket készíthetünk.

  1. Legyen elég fény!

Jártunk már úgy, hogy a szürkületben megpillantottunk egy példa nélküli falevelet, vagy csak egy utolsó együttes képet szerettünk volna készíteni a sötétedés előtt a gesztenyefa-soron, de a képet kinagyítva csak a “zajos” sziluettünk tátongott előttünk? Az alkalmas fotó elkészítéséhez elkerülhetetlen, hogy legyen elég fény, vagy ugyanakkor gondoskodnunk kell a megvilágításról. Természetesen nem feltétlen kell csupán azokban az órákban próbálkoznunk, mikor is magasan van a nap: az úgynevezett aranyórában – vagyis napfelkeltekor és napnyugtakor – szakadatlan változik a fény és az árnyék, ezáltal csodálatos kompozíciók készülhetnek a természetben.

  1. Használjuk a HDR szerepkört!

Ha a lefotózni kívánt téma dinamikatartománya túl széles ahhoz, hogy a képen minden árnyékos és világos részlet arányosan kivehető legyen, tanácsos segítségül hívni a HDR-t. A napjainkban már csaknem az összes okostelefonban megtalálható fotómód ezen úgy tud támogatni, hogy több felvételt alkot el az adott pillanatban és mindegyikről a legjobban sikerült elemet illeszti össze önvezérelten. Az eredmény mindent összevetve egy sokkal élesebb és kidolgozottabb kompozíció. A használattal pedig tanácsos óvatosan bánni, mert a túlzásba vitt HDR impresszió az élénkség folytán kényelmesen természetellenes eredménnyel járhat.

  1. Keressünk célt

Az őszi színek, fényjátékok, árnyékok harmóniájának vizuális megjelenítése igényelhet kis rákészülést és odafigyelést. Épp így nem kell elsietnünk: ha igazán jellegzetes fényképet szeretnénk készíteni, elsőként ismerjük meg magát a környezetet és a kontextust. Mindent összevetve akár eltérő témákat is megjeleníthetünk egy képben, példának okáért eljátszhatunk azzal, ha lefotózunk egy települési betonrengetegben megbújó fát, vagy akár az erdő centrumában magasló szélerőművet.

+1. Mutassuk meg másoknak is!

A remek kép elkészültével ne elégedjünk meg azzal, hogy kirakjuk a falra vagy beállítjuk háttérképnek a számítógépünkre. Inkább mutassuk meg másoknak is: az LG középiskolai diákok részére indított fotópályázatában példának okáért november végéig várja az inspirációkat ember, modern műszaki megoldás és természet együttélésére. Az Instagramra #LGbacktothenature taggel feltöltött pályaművek közül a legjobb képek Annoni Zita fotógráfus kiállításához csatlakozhatnak a Mammut Bevásárló és Szórakoztatóközpontban.