Hat nagyszínpadi bemutató lesz az ez évi évadban a Győri Nemzeti Színházban

Hat nagyszínpadi bemutató lesz az ez évi évadban a Győri Nemzeti Színházban

Hat nagyszínpadi bemutatóval készül az ez évi évadra a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett mindazonáltal Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét adaptálja a balettszínpadra – hangzott el a két kulturális intézmény együttes évadnyitó társulati ülésén Győrben.

Bakos-Kiss Gábor, a színház igazgatója hangoztatta, hogy az évadot szeptember 18-án nyílt nappal indítják, ezt követően még abban a hónapban bemutatják Moliere A képzelt beteg című vígjátékát Zakariás Zalán rendezésében.

Az ezelőtt bejelentett Ármány és szerelem című kedves dráma helyett Tamási Áron Énekesmadár című szerelmes játékát viszik színpadra. Friedrich Schiller idili drámáját az ukrán Ivan Urivsky rendezte volna, aki ellenben Oroszország ukrajnai háborúja folytán nem tud eleget tenni feladatának. Az Ármány és szerelem bemutatóját mindent összevetve a 2023-2024-es évadra halasztották – tette hozzá az igazgató.

Az évad hátralevő részében bemutatják Lionel Bart Oliver! című családi musicaljét, Giuseppe Verdi Rigolettóját, Móricz Zsigmond Barbárok című bűnügyi színművét és Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjét.

A Kisfaludy-teremben játsszák Dan Gordon Esőember című drámáját, azonkívül Dér András Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című életrajzi drámáját.

A kisebbek a Sulibérletben Mark Twaintől a Tom Sawyer kalandjait, Jean-Claude Morulevat Jakabak című művét, ugyanakkor Kszel Attila Hanyistók című darabját láthatják a következő évadban.

A színház honlapja alapján műsoron marad a Puskás, a musical, A hőstenor, az Elisabeth, A padlás, a Primadonnák, a Bohóckaland, a Minden jegy elkelt és Az öldöklés istene.

Bakos-Kiss Gábor kiemelte, hogy az évad végén szeretnék megrendezni a Duna Összművészeti Fesztivált, amelyre Németországtól Romániáig hét olyan színház társulatát hívják meg, amelyek Győr léptékű és a Duna mentén található településekben működnek.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója közölte, hogy október 28-án mutatják be Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét.

A kisebbeknek játsszák a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya és a Maszkabál című darabokat, azonfelül augusztus 27-én mutatják be a Max és Móric című táncos előadást.

A Kisfaludy-teremben játsszák ezt követően az Antigoné, a Ne bánts!, a Julie kisasszony és az Egy lépéssel közelebb című darabokat.

Műsoron marad a Chaos/The Wawes, a GisL, a Movements to Stravinsky/Mimi, az Anna Karenina, a One way to heaven, ezenkívül a Romance.

Fellépnek a következő évadban több alkalommal is Budapesten, azonfelül Pécsett, Kassán, Pozsonyban, Bécsben és az elképzelések alapján Kolumbiában is.

Velekei László beszélt arról is, hogy a színház és a balett bérletes előadásaira egy órával az előadás kezdete előtt mindenki annyiért válthat jegyet, amennyiért módjában áll. Ezzel az akcióval azokat szeretnék támogatni, akik anyagi körülményeik okán nem tudnak eljutni színházba.

Pergel Elza, Győr alpolgármestere köszöntőjében azt nyomatékosította, hogy a világban a nehézségek „torlódtak”, ami hatással van mindenkire. A Föld érzékeny, a művészek a munkájukkal viszont színesebbé, édesebbé tudják azt tenni.

mti