Hat bemutatót tervez a jövő évadban a Pinceszínház

Hat bemutatót tervez a jövő évadban a Pinceszínház

Hat bemutatót tervez a jövő szezonban a budapesti Pinceszínház, amely a 2022/2023-as évadban az idén megkezdett művészeti munkát folytatja tovább – közölte a színház a sajtó képviselőivel.

A közleményben kiemelik: a most záruló évadban kulcsszavuk a változás volt. „Változott a műsor, az arculat, a szerzők, az előadások, változtunk mi magunk is” – írják, hozzátéve: ennek a folyamatnak az eredményeként ősszel modernizált arculattal, felújított belső térrel és tetszetős repertoárral térnek vissza.

Bella Máté és Karafiáth Orsolya Macskadémon című művét, a Szentedrei Teátrummal és a Gergye Krisztián Társulattal együttes produkciót szeptemberben mutatják be. O. Horváth Sári Hitler ABBA-t énekel című darabjának premierjét a szerző rendezésében októberre tervezik.

Paul Pörtner Hajmeresztő című művét Kelemen József állítja színpadra, decemberi bemutatóval. A G. E. Lessing Bölcs Náthán és Ulrich Hub Náthán gyermekei című műve nyomán készült produkció, Madák Zsuzsanna Jeruzsálem című osztálytermi színházi nevelési előadása 2023. januárjától lesz érzékelhető.

Kiss Csaba De mi lett a pasival? című darabját a szerző rendezésében 2023 februárjában mutatják be. Euripidész Médea című tragédiáját Ágens (Gyimesi Ágnes) és Karsai György viszi színre az évad második felében, az elképzelések alapján márciusi bemutatóval.

A közleményben felidézik, hogy az ez évi évadban 168 előadást, 10 bemutatót tartottak, 10300 nézőnek. Elindították a Trezor közéleti beszélgetés sorozatot Szarka Jánossal, ahol vendégük volt Alföldi Róbert, Cserhalmi György, Nagy Ervin, Hernádi Judit, ebben a sorozatban lépett utoljára színpadra Haumann Péter.

Belekezdtek a 9 magazinnal együttes Esti kohász „féknyúz” színházi sorozatba, partnerük lett a FreeSzfe Egyesület, többször otthont adtak az Ab Ovo kiadónak és a budapesti művészeti iskoláknak, azonfelül számottevő produkciót fogadtak be. Színházi nevelési csoport működött a színházban középiskolás és egyetemista diákoknak.

Mint írják, a jövő évadban is tovább folytatják az idén elindított programsorozatokat és együttműködéseket, amellett a Pinceszínház ad ezután otthont a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! című sorozatának is. Még mindig várják a gimnazista és egyetemista korosztályt színházi nevelési programjaikra.

Kiemelik: a következő években nagyobb hangsúlyt fektetnek a társművészetekre. A színház még mindig otthont ad a Benkó Dixieland Bandnek, közösségtalálkozóknak, beszélgetéssorozatoknak, könyvbemutatóknak és ősztől kiállítótértként helyszínt biztosítanak a korunkbeli képzőművészeknek.

mti