Háromszorosára bővült a balatonfüredi orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó vállalat kiterjedése

Háromszorosára bővült a balatonfüredi orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó vállalat kiterjedése

Másfél milliárd forintos beruházással megháromszorozódott a 77 Elektronika gyártóterülete a cégcsoport balatonfüredi üzemében és új gyártósorokkal is bővült.

A korszerű balatonfüredi üzemegység átadó ünnepségén Varga Mihály pénzügyminiszter közzétette: a beruházáshoz 350 millió forint vissza nem térítendő állami segédkezést nyert el a társaság a Nagyvállalati beruházás támogatási program kereteiből, amelyekből eddig összesen csaknem 160 milliárd forint fejlesztés valósult meg, és a program idén is folytatódik.

Zettwitz Sándor, a társaság ügyvezetője az ünnepségen közölte, hogy az eredendően ezer négyzetméteres gyártóterületet 2900 négyzetméteresre bővítették, három gyártósorral, öt megmunkáló központtal, mindemellett két esztergagéppel bővült a kapacitás. A dolgozók létszáma mindazonáltal 32-vel 90-re növekedett.

A száz százalékban magyar tulajdonú társaság laborkészülékekhez létfontosságú, egyszer használatos műanyag laboratóriumi edényeket kreál.

Varga Mihály pénzügyminiszter a vállalat eredményeit méltatva kiemelte: a 77 Elektronika Kft. már a Föld 90 országába viszi el a magyar ipar jó hírét.

Minden magyar állampolgár részére pozitív üzenetet hordoz egy magyar társaság sikere. Ezek a fejlesztések azt példázzák, hogy kis cégként induló magyar vállalkozások is képesek világszínvonalú készítmények előállítására – fűzte hozzá.

A miniszter leszögezte, a sikerekhez releváns a stabil és növekvő gazdasági környezet. Az elmúlt évben a gazdaság 4,6 százalékkal növekedett, 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, ezáltal az uniós átlag feletti, 69,7 százalékos a foglalkoztatottak aránya. A bérek 11,6 százalékkal növekedtek a tavalyi évben.

Varga Mihály nyomatékosította: a kormány adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikát folytat. Kifejtette, hogy a 2015-ben indult Nagyvállalati beruházási program keretében olyan beruházásokat támogat, amelyek új modern műszaki megoldások bevezetésével emelik a társaság versenyképességét, növelve a költségvetés részére is mérhető adó- és járulékbevételeket. A tárcavezető elmondta továbbá, hogy a támogatott korszerűsítéseknek hála összesen 2345 új munkahely jön létre az országban.

Varga Mihály rámutatott, hogy az egészségiparban, és ennek részeként az orvosi berendezések és tárgyak gyártásában világviszonylatban is komoly verseny zajlik. Magyarország ugyanakkor jó alapokra építhet, mivel a szektor és azon belül a gyógyászat, a gyógyszergyártás és a biotechnológia adja a bruttó hazai termék csaknem 10 százalékát. A magyar orvostechnikai ipar élen jár az innovációban és a hazai cégek minden kontinensre eredményesen exportálják termékeiket, így célszerű kiemelten foglalkozni ezzel a területtel.

Zettwitz Sándor, a társaság ügyvezetője emlékezett: a céget 1986-ban alapították, kezdetben egy 27 négyzetméteres fővárosi lakóhelyben működött. Az első készítmény egy vércukorszintmérő szerkezet volt, melynek mára a 67-ik fejlesztési típusánál tartanak.

Vizeletmérőket is állítanak elő, a kiindulási kisméretű, egyszerűbb gépektől mára eljutottak a világszínvonalú berendezésekig és cégük a világpiac 40 százalékát látja el – mondta.

Közölte: most 720 főt foglalkoztat a cégcsoport, közülük százan mindössze a fejlesztéssel foglalkoznak. Az árbevételük háromszorosára növekedett az elmúlt három évben, múlt évben 30 milliárd forint volt. Ennek 83 százalékát az export adta.

Valamennyi európai országba szállítanak, mindemellett az Amerikai Egyesült Államokba, Kínába, Brazíliába, Mexikóba és az arab országokba.

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében üdvözölte azt a vállalkozó, a település és a kormány közt létrejött teljes körű összefogást, melynek eredményeként megvalósulhatott a világszínvonalú beruházás. Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a fejlesztéssel némiképp kis szféraban magas hozzáadott értéket állít elő a társaság.

MTI/Máthé Zoltán