Harmadszor lesz sport és újítás szimpózium a TF-en

Harmadszor lesz sport és újítás szimpózium a TF-en

Tizenhárom országból érkeznek résztvevők, nyolcvan előadás, több mint 100 hazai és határon túli előadó, 21 workshop, ezenfelül kerekasztal-beszélgetések megjelennek a Testnevelési Egyetem (TF) október 2-án és 3-án megrendezendő 3. Sport és Újítás Internacionális Konferenciájának műsorán.

A rendezvény sajtótájékoztatóján a szervezők nevében Kádár Judit, a TF internacionális kapcsolatok igazgatóságának vezetője közzétette, hogy ezúttal nem külső színtér, hanem a TF új létesítménye házigazdája a tanácskozásnak, ami azért is lényeges, mert ezáltal bemutathatják a létesítményt a vendégeknek.

“Az esemény célja lehetőséget biztosítani a TF hallgatóinak arra, hogy bemutathassák munkásságukat, ezenkívül a partneregyetemek kutatói is bemutatkozhatnak, továbbá a sportemberek, sportolók, vállalati szereplők is megismerkedhetnek a legújabb készülékekkel, technikákkal, kutatói eredményekkel, a sportinnovációhoz kapcsolódó termékekkel és szolgáltatásokkal” – mondta Kádár Judit.

Az ez évi esemény megkülönböztetett kiterjedése a sportpedagógia, a sportdiagnosztika, a sportmédia és -kommunikáció lesz.

Mocsai Lajos, az intézmény rektora nyomatékosította, “a testkultúra és a mozgáskultúra ugyanolyan értékű része a kultúrának, akárcsak a színház- vagy képzőművészet”.

Felidézte azt a célra, melyet hivatalba lépése elején megfogalmazott: a TF-et vissza kell rakni arra a rangra, amelyen régen volt, “a sport gyakorlata mellé fel kell emelni a sporttudományt”. Kifejtette, hogy az egyetemek megítélése, elismerése az ott zajló akadémiai munkától is függ, ennek köszönhetően a szimpózium azt a célt is szolgálja, hogy bemutassa a TF-en zajló kimagasló akadémiai munkát.

A rektor beszédében megemlítette, hogy növekedett az egyetem internacionális kapcsolatainak száma, a látogatók közt lesznek a partnerek képviselői Marokkótól Japánon keresztül az Egyesült Államokig.

Mocsai kiemelte, a TF feladata a testkultúrához kapcsolódó széles akadémiai bázis összekapcsolása, az egyetem ugyanakkor alkalmas arra, hogy új kutatásokba kezdjen például a sportgazdaság, sportmenedzsment, a genetika, kiválasztás, a csúcsteljesítmény elérése, és az időskori betegségek elkerülése területén.

A TF rektora közölte még, közel állnak a megegyezéshez a Bayern Münchennel, hogy idén a német klub legyen a szimpózium díszvendége.

A rendezvényen elhangzott, a konferenciával egy időben lesz megfigyelhető a második Németh Ferenc-díj fotókiállítás.

mti