Hamarosan nyílik a XIV. Vajdasági Szabadegyetem

Hamarosan nyílik a XIV. Vajdasági Szabadegyetem

Június 28-án nyílik meg a XIV. Vajdasági Szabadegyetem az észak-bácskai Kishegyesen; az ötnapos eseményen ezúttal is főleg közéleti, gazdasági és kulturális témákkal foglalkoznak.

A szabadegyetemet Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitja meg. A találkozónak helyet adó Kátai tanyán ezúttal is a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, közösen gondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg.

A szabadegyetem honlapján szereplő program véleménye alapján a nyitóelőadást követően ismerkedési játékokban vehetnek részt a jelenlevők, este ugyanakkor borkóstolóval egybekötött táncházat tartanak a Fokos zenekar részvételével.

A szakmai előadásokat az összes nap beszélgetések, viták, csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik, ugyanakkor mindazonáltal este a Dombos Fest nevű összművészeti parádé is várja a résztvevőket.

Június 29-én a gazdaság és az kereskedelmi élet kerül origóba, a szabadegyetem résztvevői megtudhatják, hogy hogyan kell kidolgozni egy kereskedelmi tervet, és mi kell egy saját vállalkozás alapításához, mindemellett fiatal, sikeres vállalkozók mesélik el saját tapasztalataikat.

Csütörtökön Faragó Csaba politikus, az Európai Néppárt ifjúsági tagozatának vezetője, illetve Tonk Emil kereskedelmi szaktanácsadó tart előadást a fiataloknak, pénteken ugyanakkor a falusi turizmus, az agrárfejlesztések, azonfelül a vajdasági potenciálok kiaknázásának lehetőségei kerülnek origóba. Ez utóbbihoz kapcsolódva tart előadást Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány vezetője, aki a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési stratégiát is érzékelteti. A zárónapon az innovációs lehetőségekről lesz szó.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsődlegesen a Vajdaságban élő és tanuló vajdasági magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, továbbá együttműködő szervezeteik elemei, aktivistái. Az esemény egy-egy napján átlagosan 150 hallgató vesz részt.

mti