Hálózatba kapcsolt és okos megoldásokkal erősít a Bosch

Hálózatba kapcsolt és okos megoldásokkal erősít a Bosch

Otthon, útközben, a munkahelyen, kórházakban vagy akár Föld körüli pályán: a Bosch nagy tudású és hálózatba kapcsolt megoldásokkal támogatja a legkülönbözőbb élethelyzetekben az emberek mindennapjait, míg a társaság szoftverek, szolgáltatások és licencek révén új vállalkozásbeli területekre is lép. „Következetesen digitalizáljuk alaptevékenységünket. Célunk, hogy minden digitális termékből származó árbevételből szolgáltatási forgalmat is generáljunk” – nyomatékosította a Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) tárlat alkalmával Tanja Rückert, a Bosch csoport digitális igazgatója. Ehhez a Bosch az IoT és az AI együttesére összpontosít – vagyis mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolja össze az eszközök internetét (IoT).

A hálózatba kapcsolt áruk információt szolgáltatnak, amelyeket a mesterséges intelligencia hozzájárulásával dolgoznak fel, hogy aztán a szoftverfrissítések részeként az árucikkeket szolgálhassák. Ennek a középpontjában az ügyfelek állnak, mivel a felhasználók mindent összevetve a termékfejlesztési folyamatok szerves részeivé válhatnak. A heterogén megoldások ezzel precízen az ügyfelek igényeire szabhatók, továbbá ezáltal sem a termékfejlesztés, sem ugyanakkor az értékteremtés folyamata nem ér véget a gyártmányok értékesítésével. „Úgy látjuk, a mesterséges intelligencia és az IoT kombinációja a kulcs, hogy a legtöbb felhasználói előnyt kinyerjük ebből a két technológiából” – emelte ki Tanja Rückert. „Még, hogy új vállalkozásbeli modelleket alakíthatunk ki, jobb termékeket és megoldásokat is kínálhatunk, amelyek éppúgy valódi hozzáadott értéket képviselnek az egyén és a társadalom egésze részére.”

Bővülő szoftverszakértelem: a Bosch már ma a jövőt formálja

A korábbi korszerűsítéseknek hála a Bosch minden új elektronikai terméke már hálózatba kapcsolható. A hálózatba kapcsolt elektromos kéziszerszámok, háztartási gépezetek és fűtésrendszerek árbevétele önmagában is 50 százalékkal növekedett egy év alatt: amíg 2020-ban négymillió, addig 2021-ben több mint hatmillió terméket értékesítettek. A Bosch Mesterséges Intelligencia Központot (Bosch Center for Artificial Intelligence; BCAI teremtett meg, amely már a mai napig is csaknem 300 millió euróval járult hozzá a vállalatcsoport eredményéhez.

A Bosch továbbá minden évben összesen több mint négymilliárd eurót költ program megoldásokra, ebből csaknem hárommilliárd eurót a mobilitással kapcsolatos fejlesztésekre. A mobilitás szoftveralapú jövőjének alakításához 2022 közepére a Bosch együttes egységben fogja össze univerzális, alkalmazásfüggetlen szoftvereinek fejlesztését. Az elkövetkezendő időszakokban leányvállalata, az ETAS GmbH égisze alatt fejleszti és árusítja járműves alapszoftvereit, köztes szoftvereit (middleware), felhőszolgáltatásait és univerzális fejlesztőeszközeit. A Bosch a hálózatba kapcsolt és automatizált vezetés fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyez. A vállalatcsoport az elmúlt öt évben vezetéstámogató rendszereivel, amellett a hozzájuk tartozó érzékelőkkel csaknem kilencmilliárd eurós árbevételt produkált.

Bosch Tech Compass kutatás öt országban

Az öt országban elvégzett tetszetős Bosch Tech Compass felmérés -eredményét a Bosch a Föld legnagyobb technológiai eseményén, a Consumer Electronics Show-n (CES) mutatta be – arra keresve a választ, hogy milyen elvárásokkal tekintenek az emberek a korszerű technológiákra az egész világon. A válaszadók többségének (72 százalék) meggyőződése, hogy a technológiai fejlődés jobbá teszi a világot, példaként az éghajlatváltozás elleni küzdelemben (76 százalék). Ugyanakkor ötből négyen úgy gondolják, hogy a technológiának inkább korunk nagy kihívásainak kezelésére kellene összpontosítania, nem ugyanakkor az egyéni igények kiszolgálására. „Mi, a Boschnál is abban hiszünk, hogy a modern műszaki megoldás töméntelen előnyt nyújt” – hangoztatta Rückert. „Mikor is csúcstechnológiáról beszélünk, korántsem csak a műszaki fejlesztésekről van szó. A modern műszaki megoldást annak eszközeként használjuk, hogy jobbá tegyük vele az emberek életét, bárhol éljenek is.”

A világűrtől a gyermekgyógyászatig: Bosch SoundSee érzékelőrendszer

A mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolás előnyeinek elsőrangú példája a SoundSee érzékelőrendszer. A Boschnál 2019 óta dolgoznak azon, hogy az internacionális Űrállomás (ISS) szokatlan hangjait kiszűrve, mesterséges intelligencia alapú (AI) algoritmusok támogatásával elemezzék, ha karbantartás elengedhetetlen. A pittsburghi (USA) Highmark nonprofit egészségügyi vállalattal kooperálva, a Bosch most ennek a technológiának egy egészen modern, ezúttal abszolút földi alkalmazásán dolgozik, míg azt vizsgálja: hogyan használhatók az eredmények a gyermekgyógyászat diagnosztikájában. A Bosch és a Highmark az érzékelők és az algoritmusok olyan adaptációján dolgozik, amely szolidan a gyerekek légzésmintáinak hangjait kiértékelve kínálja már korai stádiumban némely tüdőbetegségek, példának okáért az asztma diagnózisát. „Továbbfejlesztett technológiával a gyerekek egészségi állapotának javításáért – mi ezt értjük csúcstechnológián” -húzta alá Mike Mansuetti, a Bosch észak-amerikai elnöke. A SoundSee orvosi felhasználása egyben jól érzékelteti, mit jelent a Bosch részére az „Életre tervezve” stratégia vállalati filozófiája.

Az ember és a természet védelmét szolgálja a Bosch új gázérzékelője, amely az első mesterséges intelligenciával funkcionáló megoldás. A Dryad Silvanet Wildfire Sensor rendszerének részeként egyfajta „digitális orrként” szolgál, amely az erdőtüzek korai észlelését támogatja. A Dryad érzékelői fákra erősítve figyelik szüntelen a helyi mikroklímát, hogy ezáltal észleljék a fellobbanó tüzeket, ezt követően vezeték nélküli kapcsolaton át értesítsék a helyi hatóságokat – már jóval azelőtt, hogy a kamera- vagy műholdalapú rendszerek jeleznék a veszélyt. Ezzel ez a technika nemcsak a tűz által okozott pusztítástól védhet, hanem az erdőtüzek okozta teljes körű szén-dioxid-kibocsátást is csökkentheti. „Ezek az érzékelők életeket menthetnek meg, míg sok tonna szén-dioxid légkörbe jutását előzik meg – a mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolás együttesének hála” – mutatott rá Mike Mansuetti.