Gombatermesztő- és feldolgozó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a szabolcsi Nagykállóban

Gombatermesztő- és feldolgozó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a szabolcsi Nagykállóban

Gombatermesztő-, feldolgozó- és kutatóközpontot, emellett komposztgyártó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A kormánytámogatással megvalósuló, 10,5 milliárd forint értékű beruházás projektbemutatóját a nyírségi kisvárosban tartották.

A rendezvényen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, 2010 óta megduplázódott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének az ipari teljesítménye, amely az itteni emberek munkabírását és munkamorálját dicséri.

Az állam makrogazdasági adatai már a mindennapokban is megmutatkoznak, a munkanélküliség harmada a egy-két évvel ezelőttinek, a bérek mindazonáltal untalan növekedésben vannak – sorolta az államtitkár, hozzátéve, az elért eredményekkel nem szabad megelégedni és folytatni kell ezt a gazdaságpolitikát.

Varga László, a Fungaria Bio Zrt. projektvezetője a beruházással kapcsolatban azt mondta, egy olyan gombatermesztő komplexumot kívánna a társaság létrehozni egy Nagykálló határában található tizennyolc hektáros régióban, ahol környezetbarát termesztési technológiával laska és egyéb „egzotikus” típusú gombákat termesztenek, dolgoznak fel, csomagolnak és értékesítenek. Az ilyen típusú, itthon még kevéssé ismert gombafajták termesztése nehezebb, mint a tradícióknak megfelelő csiperkegombáé, ezeket szeretnék meghonosítani Magyarországon is – tette hozzá a projektmenedzser.

A gombákat – komposzt segédkezésével – húsz termesztőházban fogják termeszteni, az innen kikerült áruk egy részét frissáruként árusítják, a fennmaradó mennyiséget a külön erre a célokra felépített üzemegységekben feldolgozzák és csomagolják. A feldolgozott gombából példának okáért vegetáriánus készételeket, húspótló termékeket fejlesztenének ki és gyártanának; a modern produktumok kifejlesztését és kutatását több hazai egyetem szakmai segédkezésével valósítanák meg.

A társaság komposztüzemet is építene, amely biztosítaná az alapanyagot a termesztéshez – tette hozzá Varga László. Megjegyezte, a termesztési integrációba bárki bekapcsolódhat, amihez a társaság szakmai és gyakorlati segítséget fog biztosítani.

A Fungaria Bio Zrt. számításai alapján az üzem 3-5 évig tartó felfutás után minden évben 4-6 ezer tonna gombát tud előállítani, aminek minden évben 10-15 ezer tonna komposztalapanyag-igénye van. A főbb exportcélpontok Németország, Franciaország, Belgium, Svájc és Oroszország lesznek.

Az elképzelések alapján a komplexumban 280 munkavállaló foglalkoztatását tervezik. A csaknem 2,6 milliárd forintos segédkezést élvező, nemzetgazdasági szempontból megkülönböztetett jelentőségűvé nyilvánított projekt munkálatai – a létfontosságú engedélyek beszerzése után – idén nyári hónapokban kezdődhetnek el.

mti