Giacometti múzeum és iskola nyílik Párizsban 2026-ban

Giacometti múzeum és iskola nyílik Párizsban 2026-ban

Alberto Giacometti (1901-1966) műveinek szentelt múzeum és művészeti iskola nyílik 2026-ban Párizsban, az Invalidusok előtti sétányon – hozta nyilvánosságra a svájci szobrász hagyatékát ápoló alapítvány.

A múlt századi szobrászat egyik kitűnő mesterének legnagyobb gyűjteménye az Invalidusoknál felfedezhető egykori pályaudvar üvegtetejű csarnokában és földalatti létesítményében kap helyet. A 6 ezer négyzetméter alapterületű új kiállítóhely állandó bemutatóján az alapítvány birtokában található csaknem 10 ezer Giacometti-mű nagy része lesz megfigyelhető (gipsz- és bronzszobrok, festmények, rajzok és másfajta műtárgyak), ezek tekintélyes hányadához most nem fér hozzá a nagyközönség – közölte az AFP hírügynökséggel Catherine Grenier, a művész özvegye, Annette Giacometti által 2003-ban Párizsban megalapított alapítvány vezetője.

A múzeumban Giacometti szellemiségét megidéző korunkbeli képzőművészeti tárlatokat is rendeznek, ezenfelül egy nem professzionális alkotói iskola is nyílik, amely mindenki – gyerekek és felnőttek, kezdők és már hozzáértő szerzők – előtt nyitva áll ezután – jelezte az igazgató.

A Párizs XIV. kerületében látható Giacometti Intézet is megmarad, de a tevékenysége megváltozik. A most az épületben felfedezhető csaknem húsz négyzetméter alapterületű Giacometti-műterem mindazonáltal a modern múzeumba költözik át.

Az Invalidusok egykori pályaudvarának üvegcsarnokát és a földalatti kiszolgálólétesítményeket 1900-ban építették a párizsi világkiállításra. A komplexumot a párizsi önkormányzat újítja fel, s Dominique Perrault építész tervei alapján formálják át múzeummá.

mti