Francia Becsületrendet kapott Novák Katalin

Francia Becsületrendet kapott Novák Katalin

A Francia Becsületrend lovagkeresztje címmel tüntették ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárát. A legmagasabb francia állami kitüntetést Benoit Puga tábornoktól, a Francia Becsületrend nagykancellárjától kaphatta meg az államtitkár Budapesten.

Novák Katalin, aki ezelőtt a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa is volt, a francia-magyar kapcsolatok előmozdításáért végzett sokéves munkája elismeréseként kapta a Becsületrendet.

A fővárosi francia rezidencián tartott fogadáson Pascale Andréani fővárosi francia nagykövet azt hangoztatta, az, hogy a Becsületrend nagykancellárja is eljött Budapestre, azt mutatja, mennyire nagyra tartják Novák Katalin életművét és a két állam kapcsolatait.

Benoit Puga elmondása alapján Novák Katalin tevékenysége nagyszerű példája mindazoknak, akik sokat tesznek Franciaországért, akiket – Bonaparte Napóleon szándékának megfelelően – azért tüntetnek ki, mert elkötelezetten támogatják a francia kapcsolatokat, a frankofónia terjedését, és akik osztoznak a szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiben.

A nagykancellár megfogalmazása alapján Novák Katalin élete jól mutatja azt, hogyan lehet egy háromgyermekes anya egyidejűleg aktív és talpraesett államtitkár is.

Novák Katalin többek között azt mondta el: bízik abban, hogy kitüntetése és a korábbi elismerések, amelyeket magyarok kaptak, azt is mutatják, hogy Franciaország is figyel Magyarországra, és az odafigyelés mellett biztos, hogy meg próbálja érteni.

Az államtitkár a szabadságot olyan értéknek nevezte, amelyért mind a magyarok, mind a franciák a vérüket adták. Az egyenlőségről azt mondta: a magyarok hisznek abban, hogy lehet egyenlőség a régi és új, a kicsi és nagy tagállamok közt az európai közösségben. Kijelentette még: a testvériség ugyanakkor a magyarok részére azt jelenti, hogy hiszünk az európai nemzetek közti együttműködésben, a Föld keresztény közösségeinek egymásrautaltságában.

Szerinte az, hogy milyen Európában fogunk élni, és hogy kik élnek ezt követően ebben az Európában, hogy egyre több, vagy egyre kevesebb lesz bennünk az együttes, nagy mértékben függ attól, hogy a franciák és a németek milyen döntéseket hoznak a következő években.

AZ ünnepségen megjelent Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint Elzbieta Rafalska lengyel család-, munkaügyi és társadalompolitikai miniszter, több nagykövet, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Balog Zoltán, az Emmi volt minisztere és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum direktora.

Novák Katalin pillanatnyilag az Országgyűlés Francia-Magyar Baráti Tagozatának elnöke. 2013-2014 közt a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosaként és a „Frankofónia Barátai” nagyköveti csoport alelnökeként dolgozott. Novák Katalin 2014-ben már megkapta a Francia Képviselőház emlékplakettjét.

A Francia Köztársaság Becsületrendjét (Ordre national de la Légion d’honneur) 1802-ben alapította Bonaparte Napóleon. Előző évben Magyarországról Grabócz Márta zenetörténész és Káel Csaba filmrendező, a Müpa vezérigazgatója kaphatta meg a francia állami kitüntetést.

mti