Felszentelték a Budapest Airport új árukezelő központját

Felszentelték a Budapest Airport új árukezelő központját

Felszentelték a Budapest Liszt Ferenc Internacionális Repülőtér új árukezelő központját, a Cargo City-t; a megnyitón a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt nyomatékosította, a beruházás beleillik a kormány logisztikai szektor megerősítését célzó programjába a vasúti- és közúti fejlesztések, mitöbb a trieszti kikötői beruházás mellett.

Magyar Levente kijelentette még, hogy az áruforgalmi adatok és a piac is régóta igényelte a kapacitások növelését, és visszaemlékezett, hogy 15 évbe telt, mire az első tervektől eljutottak a Cargo City megvalósításáig, egyben reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő időszakokban kevesebb időre lesz szükség a tervek megvalósításához.

Magyar Levente aláhúzta, elvárják a Budapest Airporttól, hogy a következő években is folytassa a beruházásokat a repülőtéren, ehhez minden segítséget megad a kormány és a hivatalos szervek.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója kijelentette, múlt évben 150 ezer tonna árut kezeltek a repülőtéren, és az utasforgalom mellett az áruforgalom is dinamikusan, 60 %-kal nőtt az elmúlt három évben. A növekedéshez az is hozzájárult, hogy a nagy integrátor társaságok bázist tartanak fenn és sok szállítmányozó vállalat települt a repülőtérre.

Közölte még: a modern létesítmény adta plusz kapacitásokból a hazai termelőipar is előnyt szerez ezt követően, és piaci igények alapján a korszerű épületeket tovább tudják bővíteni.

A 16 milliárd forintos beruházással 100 ezerről 250 ezer tonnára nő az árukezelő kapacitás.

A 2-es termináltól délre felépített centrum két épületből áll, az árukezelő centrum 21 ezer négyzetméter, az árutovábbító és irodaközpont 11 000 négyzetméter, ennek építése januárban fejeződik be, és februárban kezdi meg az üzemelést.

Az épületekkel egyesült erővel 32 ezer négyzetméter új, úgynevezett forgalmi előteret is építettek, ahol ugyanabban az időben két szélestörzsű, vagy négy keskenytörzsű gépet tudnak kiszolgálni. Az integrátor társaságok (DHL, UPS, FedEx) a továbbiakban is az 1-es terminálról üzemelnek ezután, a legnagyobb bérlők a Celebi és a Menzies földi kiszolgálók lesznek.

mti, fotó: Koszticsák Szilárd