Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az ez évi debreceni virágkarneválon

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az ez évi debreceni virágkarneválon

Az idén megint a tradícióknak megfelelő formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat ezután a nézőközönség – jelentették be a szervezők az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

A kötöttségek két éve után teljességében, pár elemében megújulva tér vissza a virágkarnevál, amit 56 éven belül 53. alkalommal rendeznek meg – mondta Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere.

Hangoztatta még: az a céljuk, hogy a karnevál évről évre fenntarthatóbb, zöldebb és virágosabb legyen.

Mészáros Réka főszervező figyelmeztetett, hogy a több kint fél évszázados tradícióval büszkélkedhető karnevál napjainkban már nemcsak a virágkocsik és a művészeti csoportok augusztus 20-i felvonulását jelenti, hanem egy héten át tartó színes programsorozatot.

Az augusztus 15-21. közti karneváli hetet Ramon Vargas mexikói operaénekes koncertjével nyitják meg a Református Nagytemplom előtt található színpadon. A Táncol a település program keretében debreceni és térségből származó együttesek 1200 táncosa bukkan fel ezt követően a település heterogén pontjain rövid bemutatókkal a karneváli héten.

A nagyerdei sörkertben nagyon sok cseh és hazai kézműves sörfőzde mutatkozik be, Debrecen főutcáján, a Piac utcán mindazonáltal kézműves vásárt tartanak. Ismételten megrendezik a gyerekek közkedvelt programját, a Galiba fesztivált, aminek ezúttal is a nagyerdei állatkert és vidámpark házigazdája – ismertette Mészáros Réka.

Közölte még: augusztus 18-án tizenhárom határon túli tánccsoport érkezik a karneválra, mások mellett indiai, spanyol, kolumbiai, olasz, török, belga és német táncosok mutatkoznak be a település különféle terein, ezt követően vonulnak végig augusztus 20-án a karneváli menetben.

Hagyományteremtő szándékkal most először rendezik meg a zöld vásárt a Kölcsey központban és a Baltazár téren, ahol a kültéri és beltéri virágtartás, a madáretetés fortélyairól, de a kertgondozás praktikáiról is tájékozódhatnak a kíváncsiskodók.

Az augusztus 20-i karneváli menetben 12 feldíszített virágkocsi vonul fel, elkészítésükhöz félmillió szál dália érkezik Hollandiából. A karneváli forgatagot csaknem kétezer táncos és zenész kíséri – hangzott el a tájékoztatón.

mti