Felavatta Bartók Béla emlékművét a magyar és a lengyel elnök Kielcében

Felavatta Bartók Béla emlékművét a magyar és a lengyel elnök Kielcében

Felavatta Bartók Béla magyar zeneszerző emlékművét Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel elnök a lengyelországi Kielcében, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott összejövetelek keretében.

A bronzból konstruált mellszobor a Kielce belvárosában található sétányra került. Ebben a fasorban eddig több mint negyven híresség emlékművét állították fel, például Marc Chagall és Salvador Dalí festőkét, azonfelül Igor Sztravinszkij zeneszerzőét.

A két államfő mécsest gyújtott a második világháborúban elesett cserkészek kielcei emlékművénél, és megkoszorúzták a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emléktábláját is.

Az elnökök délelőtt részt vettek a kielcei székesegyházban Jan Piotrowski kielcei püspök és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar katolikus Püspöki Szimpózium elnöke által bemutatott szentmisén. Veres András püspök a homíliában a barátság fogalmát indokolta a Szentírás alapján. Kifejtette: az ezeréves lengyel-magyar barátság arra vezethető vissza, hogy a két nemzet lelkületében fellelhetőek azok az erények, amelyekre az igazi barátság épülhet. Ezen erényeknek ugyanakkor „nem más az alapja, mint az együttes krisztusi hit” – állapította meg a püspök.

Délután a két elnök megnézte a fiatal lengyel és magyar kézilabdázók kielcei tornájának döntőjét is, és egyesült erővel nyújtották át a kupát a győztes szegedi csapatnak. Magyarországot a szegedi és a veszprémi sportolók képviselték a tornán, Veszprém második helyet érte el.

Áder János kétnapos lengyelországi látogatása végén az oblátus missziós atyák Kielcéhez közeli kolostorába, Lengyelország legősibb zarándokhelyére, a Szent Keresztre látogat. A kolostorban megtekinti a Szent Imre örökségét és a magyar-lengyel kapcsolatok kezdeteit bemutató kiállítást. A 11. század elején hozott létre, eredendően bencés apátságban mert a Szent Kereszt ereklyéjét őrzik, amit a szokás alapján Szent Imre herceg ajándékozott a monostornak.

A Magyarországon és Lengyelországban felváltva, minden évben szervezett lengyel-magyar barátság napjának előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, mikor is Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát megrajzol.

Idén nagyszámú kulturális társrendezvényt is tartottak Kielcében és országszerte. A lengyel közszolgálati televízió (TVP) a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet kezdeményezésére több magyar témájú műsort sugároz. Levetítik például a lengyel-magyar kapcsolatok patrónusaként ismert Felczak professzorról szóló, Beata Netz szervezésében lebonyolított dokumentumfilmet.

mti