Enyedi Ildikó Oscar-jelölt filmjét is díjazták Moszkvában

Enyedi Ildikó Oscar-jelölt filmjét is díjazták Moszkvában

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-jelölt filmjét is díjazták a hétvégén a Kelet-Nyugat: Arany Boltív Filmdíjak első átadásán Moszkvában.

A Testről és lélekről című filmért Enyedi Ildikó a legjobb forgatókönyvért odaítélhető elismerést kapta megosztva az Aritmija (Szívritmuszavarok) című film íróival, Natalia Mescsanyiniovával és Borisz Klebnyikovval – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A díjátadó ceremónián a legjobb film díját Szergej Zvjagincev Szeretet nélkül című ugyancsak Oscar-jelölt filmje kapta. A produkcióval Zvjagincev a legjobb rendezés díját is kiérdemelte, amellett operatőre Mihail Kricsman is díjazott lett.

Az első alkalommal átadott Arany Boltív Filmdíjak nyertesei 32 Kelet-Európai és Ázsiai állam filmjei közül kerültek ki.

A Constantin Popescu Pororoca című francia-román koprodukciós film főszereplője, Bogdan Dumitrace a legjobb színész elismerését kapta. A román színész alakítását a fővárosi Titanic Filmfesztivál is díjával ismerte el.

A legjobb színésznő trófeáját Darja Zovnyernek ítélték oda Kantemir Balagov Tesznota című filmjében nyújtott játékáért.

Mirjana Karanovic szerb színésznő (Rekviem J. asszonyért) az Eurázsia csillaga-különdíjat nyerte el, Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező pályafutását mindazonáltal a Arany Boltív-életműdíjjal ismerték el.

A The Hollywood Reporter visszaidézte, hogy a Kelet-Nyugat: Arany Boltív Filmdíjat idén teremtette meg az amerikai Golden Globe-díjak mintájára a moszkvai központú Filmgyártók Szakszervezeteinek Internacionális Szövetsége az orosz kormány segítségével.

mti