Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére

Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80. születésnapját ünneplő Karel Gott tiszteletére, az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt az egyik prágai lemezboltban, amely előtt már előző este sorba álltak a legelszántabb rajongók a szakadó eső ellenére.

Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével közösen.

Karel Gott, akit a sajtóban leggyakrabban „prágai csalogányként”, olykor a „Kelet Sinatrájaként”, „Prága aranyhangjaként” vagy a „cseh kultúra nagyköveteként” emlegetnek, eredendően a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték a sztár megrendült egészségi állapotára tekintettel.

Csehország évtizedek óta leginkább közkedvelt, külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg, amiből ugyan kigyógyult, de meggyengült az immunrendshzere, így az utóbbi években csak ritkán lép fel, akkor is inkább kisebb koncerteken. Legközelebb július 25-én lép színpadra egy libereci parádén.

A jubileum alkalmával Csehországban két nagyarányú szelekció jelent meg Gott leginkább közkedvelt dalaiból Nejvetsí hity (Legnagyobb slágerek) 1964-2019 és Singly (Dalok) 300 címmel. Ez utóbbi Gott 1962 és 2019 közt eltérő hanghordozókon megjelent dalaiból magába foglal szemezgetést. Mindkét válogatásban elfért a Srdce nehasnou (A szívek nem alszanak ki) című, közelmúltban bemutatott dal, tulajdonképpen duett 14 éves, Charlotte nevű lányával.

Karel Gott legutóbbi dalai múlt évben publikálódtak a Ta pravá (Az igazi) elnevezésű albumban.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar – már hatvan éve – koronázatlan uralkodója a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de inkább a gitárt pengette. Első alkalommal a hatvanas évek mesés prágai kávéházaiban lépett fel, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett: a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amit eddig 42 alkalommal szerzett meg, attól kezdve majdnem összeforrt a nevével.

Karel Gott pályafutása alatt majdnem mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák alapján csaknem 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé sorolható. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, példának okáért a Maja, a méhecske című ismert rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák alapján ez az 1975-ben egy német televíziós rajzfilmsorozathoz készült gyermekdal Karel Gott leginkább közkedvelt és a nagyvilágban leginkább ismert dala.

Határon túli sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, mindkét országban hozzávetőleg saját énekesüknek tekintik Gottot. A hatvanas évek végén, mikor is a Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket az Eurovíziós Dalfesztiválon. Gott igen neves Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a neves New York-i Carnegie Hallban, és Magyarországon is több alkalommal koncertezett.

Karel Gott elismertségét mi sem mutatja jobban, mint hogy 2003 januárjában művészek egy csoportja őt ajánlta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a posztért, de a nagy feltűnést keltő eset jól mutatja társadalmi elfogadottságát.

A mesés énekes csak 2007-ben, 68 éves korában nősült meg: Las Vegasban vette el barátnőjét, az akkor 31 éves Ivana Macháckovát. Az esküvő szűk körben zajlott, mindössze a pár kétéves kislánya, Charlotte, ráadásul a menyasszony édesanyja volt ott rajta. Az esküvő után fél évvel Gott negyedszer is boldog apa lett: megszületett negyedik kislánya, Nelly.

A sajtó alapján mindkét kislány roppantul tehetséges, különösen Charlotte, aki már több musicalben is szerepelt. Az énekesnek korábbi kapcsolataiból két felnőtt lánya is van, Dominika és Lucia.

Amíg rendszeresen turnézott, Gott egy-egy fellépéséért a prágai sajtó alapján átlagban 300-500 ezer koronát (3,9-6,5 millió forint) kapott, és ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek közt.

Karel Gottról az évek közben számtalan könyv jelent meg. Első önéletrajzát – Zwischen zwei Welten: Mein Leben (Két világ közt: Életem) címmel – öt éve jelentette meg a müncheni Riva könyvkiadó. Saját nyilatkozata alapján már készül egy újabb, állítólag a korábbi legteljesebb és legőszintébb önéletrajz is, amely az elképzelések alapján az ez évi karácsonyra kerül a könyvesboltokba.

A 80. születésnap alkalmából a cseh közmédia kielemezte Gott 379 cseh nyelvű dalának szövegét, és megállapította, hogy azok legfőbb témája a szerelem. 1960 és 2019 közti dalaiban leggyakrabban az „én” szó fordult elő, 1969-szer, ezt a „te” követte 638 előfordulással, a „szerelem” szó 502-ször hangzott el elő. A legutóbbi tíz évet nézve az „idő” és az „álom” áll az élen.

mti