Első alkalommal találtak vizet egy távoli csillag bolygójának légkörében

Első alkalommal találtak vizet egy távoli csillag bolygójának légkörében

Első alkalommal talált vizet egy csillagászcsoport egy távoli csillag potenciálisan lakható övezetében keringő bolygó légkörében – számolt be róla a BBC hírportálja.

A felfedezés alapján a K2-18b jelű planéta a Földön kívüli élet utáni kutatás célpontja lehet.

A Nature Astronomy című szaklap friss számában megjelent tanulmány alapján a korszerű űrteleszkópok tíz éven belül alkalmasak lehetnek arra, hogy megállapítsák, a K2-18b légköre tartalmaz-e a élő szervezetek létrejöttéhez elengedhetetlen gázokat.

Lakhatónak akkor tekintenek egy csillag körüli zónát, mikor is a hőmérséklet biztosítja a folyékony halmazállapotú víz felszíni jelenlétét az ott keringő bolygókon.

A bolygó, melynek a légkörében vizet fedeztek fel, a Föld valamivel több mint kétszerese és az úgynevezett szuperföldek közé sorolják. Hőmérséklete elég enyhe – nulla és 40 Celsius-fok közti – lehet ahhoz, hogy a víz folyékony legyen a felszínén.

A K2-18b 111 fényévnyire van a Földtől, vagyis túl messze ahhoz, hogy űrszondát küldhessenek oda, így meg kell várni az űrtávcsövek új nemzedékét, melyek a 2020-as években kezdenek működni, ezekkel lehet ezután meghatározni, hogy a bolygó légköre tartalmaz-e olyan gázokat, amik csak élő szervezetekből származhatnak.

A kutatócsoport a Hubble űrtávcső által 2016-2017-ben felfedezett, Naprendszeren kívüli bolygókat vizsgálta meg. Tanulmányozták a csillagfény változásait, amint a bolygók elhaladtak napjuk előtt, hogy azonosítsanak néhányat a légkörükben fedezhető fel gázok közül.

Csak a K2-18b mutatta a víz molekuláris lenyomatát.

Angelos Tsiaras, a Universtiy College London (UCL) kutatócsoportjának tagja alapján a víz azonosítása egy lakható bolygó légkörében “hihetetlenül izgalmas felfedezés”.

Más szakemberek viszont vitatják, hogy a bolygó lakható lenne. Egy elemzés alapján a Földnél másfélszer nagyobb bolygóknak nem valószínű, hogy köves a felszíne. Az is elképzelhető, hogy a K2-18b mérete és gravitációja megnehezíti az élet kialakulását és fennmaradását.

Más vélemények alapján a K2-18b viszont nem annyira szuperföld, mint inkább mini-Neptunusz. Ebbe a kategóriába olyan bolygókat sorolnak, amelyek a szuperföldeknél nagyobb tömegűek, akár tízszer akkorák is.

A kutatócsoport vezetője, Giovanna Tinetti viszont fenntartja nézetét, mely alapján a K2-18b lakható lehet.

“Sűrűsége a Marséhoz és a Jupiter Európé nevű bolygójáéhoz hasonlít, sokkal nagyobb a Neptunuszénál. Valószínűbb, hogy kőből és jégből áll. Az aktuális konstrukciókkal nem lehet megmondani, hogy óceán vagy kő található-e rajta, de kezdetnek elég jó, hogy vizet találtunk a légkörében” – indokolta Tinetti.

mti