Elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 expedícióra

Elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 expedícióra

A Magyar K2 Expedíció keretében elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd, hogy megmásszák a Himalája egyik legveszélyesebb, 8611 méter magas csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

A két hegymászó Budapestről indult Pakisztánba, merről a kasmíri Skarduba repülnek tovább. Onnan terepjáróval egy 3000 méteren fedezhető fel faluba mennek, bárhonnan nagyjából egy hét alatt, a Baltoro-gleccsert követve érnek ezt követően fel a hegy alaptáborába június 20. körül – közölték az expedíció szervezői sajtótájékoztatóján.

Ezt követően június és július idején úgynevezett akklimatizációs köröket hajtanak végre a hegyen az alpinisták, vagyis egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat tesznek. Arra számítanak, hogy ezek esetén éjszakáznak és felszerelést tudnak ezt követően elhelyezni a 6000 méteren látható egyes, a 6700 méteres kettes, a 7300 méter magas hármas és esetleg a 8000 méteren található négyes táborban is, mielőtt egy többnapos pihenőt követően elindítanák a csúcsmászást. A hegymászók a magaslati táborokban sátrat állítanak, amelyekben élelmet, a főzéshez elengedhetetlen gázt és másfajta eszközöket hagynak.

A csúcsmászás korrekt dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de az elképzelések alapján július végén vagy augusztus elején valószínűsíthető, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak ezt követően a hegymászók.

Három évvel ezelőtt a K2 időjárása nem kedvezett egy hegymászónak sem, abban az évben senki se ért fel a csúcsra – idézi a közlemény Klein Dávidot, aki bízik abban, hogy az idén az időjárási viszonyok biztonságos mászást tesznek ezt követően lehetővé.

mti, fotó: Illyés Tibor