Elért hozzánk is Gemencbe az első fekete gólya

Elért hozzánk is Gemencbe az első fekete gólya

Megjött az első fekete gólya a gemenci erdőbe. A fokozottan védett faj GPS-jeladóval ellátott példányát webkamerán keresztül is figyelemmel lehet követni – közölte a gemenci erdőgazdaság. Tóbiás, a 18 éves hím február 26-án délelőtt 9 óra előtt pár perccel szállt le a keselyűsi erdészet területén található, bekamerázott fészkében. A madár legkorábban 2014-ben, február 24-én érkezett meg a Gemencbe, előző évben március 25-én tűnt fel. A másik, GPS-jeladóval felszerelt fekete gólya, Zoltán is úton van, február 21-én Kartúmtól északi irányba, a Nílus völgyében járt, akkortól nem küldött adatot a jeladó – írta közleményében a Gemenc Zrt.

A most már hazatért fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a pillanatnyi fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján, ezután kilenc évvel később ugyancsak a Jordán folyónál találkoztak vele. Ez a madár 2013 óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, voltaképpen attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, megközelítően 5 kilométerre fészkel.

Tóbiás és párja életét 2013 óta lehet figyelemmel követni webkamerán át a Gemenc Zrt. honlapján, a gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/ címen. 2016-ban a fészekben három fióka kelt ki, ami rekordnak számított, mivel abban az évben a madarak 27 fészket foglaltak el, de a keselyűsön kívül mindegyikből csak egy fióka repült ki.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg, közönséges fészkelő helyük a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés már július centrumában megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően pár hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, ezután útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet keresztül.

Magyarországon aktuális ismereteink alapján csaknem 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük hozzávetőlegesen 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a Föld legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya.

mti