Egyre több zónában hallani a kivik hangját Új-Zélandon

Egyre több zónában hallani a kivik hangját Új-Zélandon

Egyre több tartományban hallani a kivik hangját Új-Zélandon: a 2016-ban még „kivimentes” övezeteknek napjainkban már 50 százalékában jelen van a csendes-óceáni állam nemzeti szimbólumának számító madár.

Az északi Northland régió erdőségeiben és mezőgazdasági területein évente összegyűlik egy-egy éjszakára a helyiek egy része, hogy a sötétben fülelve felmérje a kivipopulációk állapotát. A begyűjtött adatokat összevetik a vadonban kihelyezett felvevőkészülékek által rögzített hanganyagokkal – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Az ez évi kiviénekszámlálás biztató eredményeket hozott: az öt évvel ezelőtt még csendes területeknek napjainkban már 50 százalékán hallották a madár jellegzetes – a hímek magas és éles, a tojók mélyebb és érdesebb – hangját. Mitöbb, hogy a kivik új területeken bukkannak fel, még mindig jelen vannak a 2016-ban feltérképezett élőhelyeik mindegyikén.

Új-Zélandon több madár, köztük a kivi is röpképtelen maradt, mivel a szigeteken nem élt szárazföldi emlős ragadozó, amely fenyegetést jelentett volna rá. Az ember által a szigetekre hozott patkányok, hermelinek és kutyák pusztító hatással vannak a kivipopulációkra: a fiókák mindössze 10 százaléka éri el a hathónapos kort, több mint 50 százalékukkal a hermelinek végeznek.

Northland egyike azon maroknyi régióknak, ahol a vadon élő kivik még nagy számban, szabadon kószálhatnak a kerítéssel körülvett, ragadozómentes menedékek védelme nélkül. A madarak védelme viszont állandó erőfeszítést igényel: több tucatnyi közösségi csoport üzemel, amely csapdába ejti és leöli a ragadozókat, illetve gondoskodik arról, hogy a kutyák se kóboroljanak szabadon.

A helyi kiviénekszámlálás adatai 20 évre nyúlnak vissza. Egyes területeken drasztikusan megnőtt a madarak száma: a Whangarei-kikötő északi oldalán található Whangarei Heads területén példaként 80-ról több mint ezerre növekedett a madarak száma.

mti