Egymilliárd forintból új kampusz jön létre Szarvason

Egymilliárd forintból új kampusz jön létre Szarvason

Egymilliárd forintos fejlesztést és új kampuszt tervez 2022 végéig Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – tájékoztatta az intézmény a sajtó képviselőit.

Az egyetem agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi képzéseket indít Szarvason, azonfelül biztosítják a akadémiai kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést – idézték közleményben Gyuricza Csaba rektort.

A szarvasi Halászati Kutatóintézet a MATE-n diákok gyakorlati és halászati, továbbá öntözési kutatási képzőhelye lesz, ott valósul ezt követően meg a fejlesztés.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő az információ alapján kiemelte: a természeti feltételek változásai okán eredményes mezőgazdálkodás napjainkban már nem alakítható ki öntözés nélkül. Szarvason ugyanakkor több évtizedes hagyományai vannak az öntözéses gazdálkodás kutatásának és oktatásának. A politikus közölte még: lényegesen megnőtt Békés megyében a fiatalok igénye a helyben elérhető felsőfokú képzések iránt.

A fejlesztés hozzájárulhat Szarvas verseny- és népességmegtartó képességének növeléséhez is – olvasható a közleményben.

A MATE Szarvason idén szeptemberben mezőgazdasági mérnök alapképzést indított levelező formában. A szakirányú továbbképzések közül öntözési szakmérnöki, környezetvédelmi és vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzés válik hozzáférhetővé. Keresztféléves eljárásban mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterképzés indul ezt követően levelező munkarendben – írták.

mti