Egy év alatt háromszorosára növekedett az 5G kereskedelmi alkalmazásainak piaca

Egy év alatt háromszorosára növekedett az 5G kereskedelmi alkalmazásainak piaca

Nemzetközileg komolyan bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek modern műszaki megoldás alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Azonkívül a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, példának okáért kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú modern műszaki megoldások legmodernebb fejlesztést. A cég a modern eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú modern műszaki megoldások legmodernebb fejlesztésit a Huawei Technologies. A társaság 5G kamionja a „Lighting Up the Future” című prezentáció része, amelynek célkitűzése, hogy megismertesse a nagyközönséggel a társadalom növekedését, fejlődését segítő legkorszerűbb technológiákat. „A bemutató azt tárja a közönség elé, hogy napjainkban az 5G már nem egy újdonság, hanem egy érett modern műszaki megoldás” – hangoztatta Bóday Tamás, a Huawei Technologies Hungary vállalati megoldások igazgatója. „- Az 5G kamionban olyan felhasználási módokat szemléltetünk mind a lakossági, mind a kereskedelmi szegmensben, amelyek nemcsak különlegesek, de egész iparágak digitális átalakulását hozzák el. Az 5G az ipar digitalizációjával felettébb komoly vállalkozásbeli potenciált, új bevételi lehetőséget is jelent az internetes/hálózati megoldások piacán, ahol a lakosság körében a fejlett országokban gyakorlatilag elértük a maximális penetrációt.”

Az 5G piaca nemzetközileg tetemes növekedésben van, csak Kínában az ötödik generációs mobiltechnológia üzleti-ipari alkalmazásaihoz kapcsolódó szolgáltatói bevételek 2020-ról 2021-re, év alatt, 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek. Noha az 5G kereskedelmi felhasználása Magyarországon még gyerekcipőben jár, több iparágban már üzemszerűen működnek ilyen megoldások. Októberben adományozták a fényeslitkei East-West Gate terminált, amely az óriásdaruit maradéktalanul 5G technológiával, távolról irányítja, a Huawei pátyi logisztikai és gyártóközpontjában mindazonáltal szakadatlan újabb, a gyártást és a logisztikai műveleteket támogató alkalmazásokat – legújabban egy konténereket mozgató kollaboratív robotot – kapcsolnak rá a privát 5G hálózatra. Az Európai Ellátó Központban az 5G-re épülő okos megoldások bevezetése óta közel 30 százalékkal növekedett a logisztikai hatékonyság, ami részben magának a hálózatnak, részben mindazoknak az alkalmazásoknak köszönhető, amelyeket a modern hálózat adta képességekre építve telepítettek.

Az 5G kamion lehetőséget adott az ipari digitalizációs újítások kipróbálására is, például az „5G Harbor Experience” szimulátor formájában, ahol a érdeklődők első kézből próbálhatták ki, milyen egy teljesen automatizált logisztikai terminál üzemeltetése: a kíváncsiskodók távvezérlés hozzájárulásával egy hajómakettből pakolhattak ki konténereket, kipróbálhatták a darukezelést, és egy QR kódon át – az adatokat a képernyőre vetítve – arról is megbizonyosodhattak, mi a konténerek tartalma, és azok jó helyre kerültek-e.

360 fokos impresszió 5G-vel

A lakosság körében most kezdenek el terjedni azok az elsődlegesen a szórakoztatás szolgáló alkalmazások, amelyek már kihasználják az 5G előnyeit, a nagy letöltési és feltöltési sávszélességet és az alacsony késleltetést. Németországban már az egyik szolgáltató kínálatában elérhető olyan, a kiterjesztett valóságot (AR – Augmented Reality) használó megoldás, amely sportesemények, példaként focimeccsek nézéséhez biztosít teljesen új felhasználói élményt. Az okostelefonhoz csatlakoztatott AR szemüveggel nemcsak a meccs tekinthető meg, hanem a képen a felhasználó állandóan, tetszése alapján figyelemmel kísérheti a csapatszintű vagy egyéni statisztikákat, vagy a mérkőzés eltérő adatait.

Az 5G sávszélessége nélkül nem működne az a Huawei által bemutatott úgynevezett Naked-Eye 3D megoldás sem, amely külön szemüveg segítsége nélkül, az okostelefon kamerarendszerét használva vetít térbeli 3D-s videót a felhasználó elé. Ugyancsak az ötödik generációs mobiltechnológiát használja az a 360 fokos, példának okáért egyéni igényeknek megfelelő sportközvetítésekre felhasználható kamera, amely valós időben képes videóstreamet adni úgy, hogy a néző választhatja ki, és állíthatja be, melyik nézőpontot szeretné nézni.

Gigabit internet minden helyiségben

A Huawei 5G kamionja másfajta korszerű technológiai újdonságoknak is helyet adott. A társaság egy olyan passzív optikai fejlesztést prezentált, amely az FTPR („Fiber to the Room”) kapcsolat támogatásával példának okáért egy irodaház bármely helyiségében képes gigabites kapcsolatot lehet létrehozni. Ehhez kapcsolódik a társaság egyik legmodernebb fejlesztése, egy olyan kompozit kábel, amely egyidejűleg biztosítja a hálózati konstrukciók – jelsugárzók, jeladók – részére az adatátvitelt és az áramellátást is. Ezzel a megoldással tudják a ház minden helyiségében biztosítani a gigabites internetet és a nagy sávszélességet. Ugyancsak a Huawei újdonsága egy „láthatatlan” optikai kábel, ami csaknem minden módon hajlítható és rögzíthető, lehetővé téve a gyakorlatilag láthatatlan, fúrás nélküli kábelezést az épületben.

„A Huawei vállalkozásbeli stratégiájának egyik fókuszpontja a kutatás-fejlesztés, amely nemcsak gyártmány innovációt jelent, hanem olyan alapkutatási tevékenységeket is, ami példaként az anyagtudományhoz köthető” – nyilatkozta Bóday Tamás, a Huawei Technologies vállalati megoldások igazgatója. „- Ennek betudhatóan tudunk olyan rendhagyó anyagokkal dolgozni, amelyek saját fejlesztésen alapulnak, és egyediek a piacon.”

Mindent összevetve lesz egy nagy szobából egyetlen kis kapcsolószekrény

A társaság a nagy távolságú optikai adatátvitellel kapcsolatos fejlesztései közt prezentálta az „All Optical Switching” megoldását, amely drasztikus hely- és energiamegtakarítást biztosít a távközlési szolgáltatók részére. A megoldás a nagysebességű optikai kábelek leágazásainál, a csatornaváltásokhoz elengedhetetlen kapcsolóközpontok (switching center) kiváltására nyújt megoldást – egy szobányi méretű helyiségből egy kapcsolószekrénybe költöztetve a elengedhetetlen eszközöket. A technológiával a feladatot maradéktalanul optikai úton, interfész váltás nélkül tudják megoldani úgy, hogy a korábbi 10 százalékára csökkentik a helyigényt, és 60 százalékkal mérsékelik a kommunikációs centrum energiafelhasználását.

A Huawei legfrissebb innovációival már a közeljövőben szeretné elérni, hogy 100 terrabit/sec adatátviteli sebességet tudjon biztosítani optikai kábelen. Jelen pillanatban a piacon kapható eszközeikkel elemi szálanként 400 gigabit adatsebességet tudnak elérni, és már elkészült az a prototípus is, ami ennek a duplájára, 800 gigabitre képes. Tekintve, hogy több mint száz szál van egy optikai kábelben, így már a közeli jövőben képesek lehetnek a hangsúlyos mérföldkőnek tekinthető 100 terrabit/sec adatátviteli sebességre.

A jövő technológiáinak építői

Az 5G kamionban zárult a Huawei Technologies „Seeds for the Future” titulussal rendelkező, egyetemistáknak szóló idei tehetséggondozó programja. A 2014-ben indított program keretében, nyolcnapos képzés esetén a hallgatók több korszerű technológiával találkozhatnak, és olyan területeken gyarapíthatják tudásukat, mint az 5G, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság vagy a felhőalapú számítástechnika. Az elsődleges cél, hogy a hallgatók valós, gyakorlati ismereteket szerezhessenek a planéta talán vezető technológiai vállalatától, ezzel is közelítve egymáshoz az felsőfokú intézményben megszerzett ismereteket és az iparág által megkövetelt készségeket. Idén novemberben közel negyven hallgató csinálta el a képzést, túlnyomórészt az Óbudai Egyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemről, a győri Széchenyi István Egyetemről, mindemellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről.