Egy aszteroida holdjával fog ütközni a NASA DART nevű missziójának űrszondája

Egy aszteroida holdjával fog ütközni a NASA DART nevű missziójának űrszondája

November végén útnak indítja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) DART (Double Asteroid Redirection Test) nevű misszióját a SpaceX Falcon-9 rakétáján a kaliforniai Vandenberg űrbázisról. Az űrszonda 2022 szeptemberében szándékosan össze fog ütközni egy aszteroidával, hogy a szakértők az űrben tesztelhessék azt a bolygóvédelmi rendszert, amely aszteroidabecsapódásoktól hivatott oltalmazni a Földet.

A modern műszaki megoldás tesztelésének célpontja a Dimorphos, a földközeli Didymos aszteroida körül keringő kisméretű hold. Ez lesz az első kisbolygó-eltérítő űrküldetés. Az űrszondát november 23-án indítják útnak – adta hírül a CNN honlapja.

Földközeli objektumnak számítanak azok az aszteroidák és üstökösök, amelyeket röppályájuk a Földtől maximum 48 millió kilométernyi távolságra tart. Ezek az objektumok potenciálisan nagy kárt okozhatnak a Földnek, a fenyegetés mértékének meghatározása megkülönböztetett témája a NASA és a Föld más űrszervezetei kutatásainak.

A kettős aszteroidarendszert két évtizede bukkantak rá, ekkor kapta a Didymos nevet a nagyobbik, 800 méter átmérőjű aszteroida, a név görögül ikret jelent. Körülötte egy kisebb, 160 méter átmérőjű hold kering, amely kezdetben a Didymos b nevet kapta.

A thesszaloniki Arisztotelész Egyetem bolygókutatója, a DART csapatának tagja, Kleomenisz Tsziganisz javaslatára nevezték el a holdat később Dimorphosnak, melynek mondanivalója „kettős alak”. „Ez az első égitest, amit az emberiség két formában, két rettentően eltérő formában fog megismerni. Az egyik, valamint a DART látja a becsapódás előtt, a másik, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) Héra missziója fogja látni pár évvel később” – mondta a szakértő.

A Didymos és a Dimorphos 2022 szeptemberében többé-kevésbé közel, 10,9 millió kilométerre lesz a Földtől. A DART űrszonda ekkor szándékosan neki fog ütközni a Dimorphosnak, hogy megváltoztassa az aszteroida mozgását. Az ütközést rögzíti a LICIACube, az olasz űrügynökség szondája. A szerkezet a DART fedélzetén érkezik a helyszínre, ezt követően az ütközés előtt leválik, hogy felvehesse, mi történik.

A csillagászok a földbázisú teleszkópoknak a DART becsapódása előtti és utáni megfigyeléseit össze tudják hasonlítani és megállapítani, mennyit változott a Dimorphos keringési ideje – mondta Tom Statler, a NASA munkatársa, a DART program szakembere. „Ezek kulcsfontosságú mérések, amelyek elárulják számunkra, hogyan reagált az aszteroida az eltérítési erőfeszítéseinkre” – tette hozzá.

Egy-két év múlva az ESA Héra missziója utánkövetéses vizsgálatot fog végezni a Didymosnál és a Dimorphosnál.

Azért választották a Dimorphost, mert mérete hasonló azon aszteroidákéhoz, amelyek valószínűsíthető veszélyt jelenthetnek a Föld részére.

A DART az óránként csaknem 24 ezer kilométeres sebességgel mozgó Dimorphosnak fog nekiütközni. Az űrszondán található DRACO nevű kamera és autonóm navigációs rendszer nyújt támogatást az égitest helyének megállapításában és az ütközés végrehajtásában.

Az ütközés a Dimorphosnak a Didymos körüli keringési sebességét mindössze egy százaléknyira fogja megváltoztatni. Ez kevésnek tűnhet, de keringési idejében ez hét perces változást jelent. Ez a változás a földbázisú teleszkópokon is mérhető.

Ez lesz az első alkalom, hogy az ember mérhető módon változást okoz a Naprendszer egy égitestjének dinamikájában.

Három évvel később a Héra misszió megérkezik a Dimorphoshoz, hogy aprólékosan figyelje, megmérje a hold fizikai tulajdonságait, megvizsgálja a becsapódás hatásait.

mti