Egy 21 éves brit lett a legfiatalabb nő, aki átevezett az Atlanti-óceánon

Egy 21 éves brit lett a legfiatalabb nő, aki átevezett az Atlanti-óceánon

Egy 21 éves brit lett a legfiatalabb nő, aki átevezett az Atlanti-óceánon.

Az észak-yorkshire-i Jasmine Harrison úszásoktató decemberben indult el a 4828 kilométeres útra a Kanári-szigeteki La Gomerából. A 70 napos, háromórás és 48 perces út végén kötött ki Antigua szigetén.

A BBC-nek kijelentette, három évvel ezelőtt, a Talisker Whisky Atlantic Challenge verseny 2017-es döntőjét látva jött az elgondolása, hogy nevezni fog.

Amikor a hosszú átkelésről kérdezték, közölte, hogy „jó és rossz emlékek” elegyét élte keresztül, tetszett neki, hogy kiszállhatott a mindennapi rutinból.

„Semmihez sem hasonlítható, hogy tényleg mindentől, a közösségi médiától, a rossz hírektől, szó alapján mindentől elszakadtam” – érvelt.

Az úton akadtak nehézségei, két nappal a célba érés előtt felborult, közben megsérült a könyöke.

Az átkelés alatt felváltva evezett és aludt két-két órán keresztül. Annak ellenére, hogy el volt vágva a világtól, műholdas telefonon naponta beszélt az édesanyjával.

Amikor azt kérdezték tőle, mire vágyik leginkább, miután szárazföldre teszi a lábát, azt mondta: „ételre, feltétlenül ételre”.

Harrison emellett, hogy a legfiatalabb női teljesítőként rekorder lett, jótékony célra több mint 10 ezer fontot (4,1 millió forint) is össze gyűjtött.

A korábbi rekordot az amerikai Katie Spotz tartotta, aki 2010-ben, 22 éves korában szelte keresztül az Atlanti-óceánt január 3. és március 14. közt. A legfiatalabb átkelő egy Lukas Haitzmann nevű fiú volt, aki 18 évesen, 2019-ben teljesítette a kihívást.

mti