Egész elefántcsordát költöztetnek Angliából Kenyába

Egész elefántcsordát költöztetnek Angliából Kenyába

Egy 13 tagú elefántcsordát költöztetnek egy angliai magánvadasparkból Kenyába, hogy szabadon engedjék őket a vadonban – írta a The Guardian.

A csorda majdnem minden tagja fogságban jött világra, ám az állatvédők elképzelése alapján „visszavadíthatók”. Az elefántok közt, amelyek egy kivételével a Canterburyhez közeli Howletts vadasparkban születtek, három borjú is van.

A maga nemében úttörő, gigászi küldetést, melynek alatt csaknem 7 ezer kilométeres repülőút is vár a óriási testű emlősökre, az Aspinall állatvédő alapítvány, a kenyai vadvédelmi hatóság és a Sheldrick Wildlife Trust vadmentő szervezet hajtja végre.

Az állatokat valószínűleg nagy méretű ketrecekben, altatás nélkül szállítják ezt követően, dél-afrikai elefántszállítási mesterek segítenek a feltételek kialakításában.

Az indulás előtt az állatokat egy ideig a szállítóketrecekben tartanák untalan állatorvosi megfigyelés mellett, hogy hozzászokjanak a méretéhez, és kevesebb stresszt okozzon az út.

Kenyába érkezésük után a veszélyeztetett állatokat fél évig karámban őrzik ezt követően, ahol az állatvédők figyelemmel kísérik, hogyan alkalmazkodnak a megváltozott éghajlathoz és a betegségekhez.

Az angol vadasparkot üzemeltető Aspinall alapítvány sikeresen szoktatott vissza a vadonba gorillákat, orrszarvúakat, illetve egyéb fajhoz tartozó állatokat.

„Hihetetlenül izgalmas projekt. Ha sikerrel jár, boldogan látnám, hogy a Föld többi, fogságban tartott elefántját is visszaengedik a vadonba” – mondta Damian Aspinall, az alapítvány elnöke.

Egyelőre nem választották ki a helyet, ahol a csorda Kenyában élni fog.

Idén állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) elemzése, hogy az afrikai elefánt nem egységes faj, hanem két fajra, a szavannaira és az erdeire oszlik. Mindkettőt a kihalás fenyegeti.

mti