Díjat nyert Londonban a k2 Színház

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amit a Londoni Magyar Kulturális Center tárt a közönség elé az angol fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független színházi előadásokat jutalmazó 2021 Offies Awards gálán.

Az Offies (Off West End Theatre Awards) díjat 2010-ben alapították Londonban a Westenden kívüli, független színházi produkciók elismerésére, az Offies-on belül az OffFest mindazonáltal a színházi eseményen résztvevő előadásokat szemlézi. A Voila! Europe színházi parádén 2020-ban 13 európai produkció volt ott, közülük három kapott jelölést a Voila OffFest díjra, amit végül a február 21-i virtuális átadón a k2 Színház kapta meg – olvasható a Londoni Magyar Kulturális Center közleményében.

Mint írják, a k2 Színház előadásában a színészek egy mutatós vacsora vendégeiként éneklik Mozart Requiemjének Dies Irae-szekvenciáját, míg kint tombol az apokalipszis és oxigénpalackjaikból egyre fogy a levegő. A magyarországi bemutató után nem sokkal tört ki a világméretű koronavírus-járvány, ami új, aktuális értelmezési keretet adott a darabnak.

A Voila! Europe színházi fesztivált 2012 óta rendezik meg Londonban mindazoknak az angol és európai színházi csoportoknak, amelyek témaválasztásukban aktuális, előadásmódjukban ugyanakkor modernizált produkciót nyújtanak. A Londoni Magyar Kulturális Centrum hozzájárulásával 2019 óta magyar társulatok is lehetőséget kapnak, hogy bemutatkozzanak a találkozón.

A 2020-as fesztivált a koronavírus-járvány okán egész egészében online formában tartották meg, viszont a Búcsúkoncert mindent összevetve is jelentős elismerést aratott a nézők körében – áll a közleményben.

Mint Vincze Mátét, a Londoni Magyar Kulturális Centrum igazgatóját idézik, a k2 darabja úgy aktuális, hogy ehhez az európai kultúra egyik legszámottevőbb komolyzenei alkotását használja. „Ezt a kreativitást méltán díjazták az OffFest gálán, és bízunk benne, hogy a társulat élni tud azzal a lehetőséggel, melyet ez a díj jelent” – mondta az igazgató, hozzátéve: jelentős boldogság számukra, hogy segíthetik magyar művészek bemutatkozását Londonban és nemsokára meghirdetik a jelentkezést a 2021-es fesztiválra, amely reményeik alapján már megint élőben zajlik ezt követően.

mti