Digitális közösségi alkotóműhelyt osztottak ki Kecskeméten

Digitális közösségi alkotóműhelyt osztottak ki Kecskeméten

Új, Digitális közösségi alkotóműhelyt osztottak ki a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az átadón a digitalizációt kihívásnak nevezte, ahogy nyilatkozta a “digitalizáció korát ki kell szolgálni, meg kell élni”, az iskoláknak mint alapkészséget kell ezt átadni.

Kijelentette még: csaknem 400 ezer ember él ma közvetlenül a munkaerőpiacon az informatikából, de minden embernek kell, igaz eltérő mértékben, ilyen tudással rendelkezni. Szólt arról, hogy a foglalkozások tanításánál tudomásul kell venni, hogy módosítani, fejleszteni kell a tartalmakat, mert a készülékek, amelyekkel tanítanak, is fejlődnek. Feladatnak nevezte, hogy a szakmák tanítása alatt átadják a digitális ismereteket, amelyekre szükség lesz ezt követően a munkaerőpiacon. Amellett, hogy így megújítsák a tanárképzést, a tanár továbbképzést, hogy az a digitalizációt érintő ismeretekkel is bővüljön. Kiemelte: a emberi kapacitás, az emberi tényező kikerülhetetlen, meghatározó a digitalizáció korában is.

Szólt arról, hogy 40 alkotóműhelyt adnak keresztül az országban. A műhelyeket egyfajta lehetőségnek nevezte, hogy “a huszonegyedik századot oktassuk”, és eshetőség a közösségteremtésre is. Azonfelül arra, hogy pályaorientációt is nyújtsanak, hogy felkeltség az érdeklődést az eltérő szakmák iránt, megújuljon a belső szakmai képzés is az iskolákban. Juhász Imre, az iskola igazgatója közölte: állandóan nyitottak voltak az innovációra és a műhely használatára is képzési innovációként tekintenek, ahol élményalapú tudást szerezhetnek a diákok. A Kecskeméti Szakképzési Centrum csaknem 520 millió forint vissza nem térítendő patronálást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán a szakképzési centrum fejlesztéséhez, e projekt keretében valósult meg a modern Digitális közösségi alkotóműhely.

mti