Dalidó után télűző maskarádé lesz Debrecenben

Dalidó után télűző maskarádé lesz Debrecenben

A farsangváró dalidó után télűző maskarádéra készülnek Debrecenben – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón a helyi Vojtina bábszínházban.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere visszaemlékezett: a farsangnyitó Dalidó hagyománya arra a debreceni szokásra vezethető vissza, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén ünnepi mulatságot tartottak a településben.

Február elején, a farsangi időszak zárásaként megint családi programokkal várják az érdeklődőket Debrecenben: a 17. debreceni maskarádét február 6-án, 7-én és 10-én tartják meg. A mulatságon a résztvevők a tél elűzésére tesznek kísérletet: a érdeklődőket bábszínházi előadással és komédiásokkal mulattatják ezt követően a tél végét jelentő összejövetelen – ismertette az alpolgármester.

A programok többnyire a Vojtina bábszínházban, azonfelül a település főterén lesznek – tette hozzá Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója, megjegyezve: a kíváncsiskodók tanúi lesznek Konc király és Cibere vajda viadalának, fellép az ORT-IKI, a Szeredás együttes és a Vojtina társulat.

Hercz Vilmos, a Főnix rendezvényszervező kulturális menedzsere hangoztatta: a maskarádé keretében a Nagytemplom előtti Kossuth téren a hajdú-bihari vásárszövetséggel szövetségben szervezett Maskarádé-vásárban 15 hajdúsági, bihari és érmelléki helység kézművesei mutatják be portékáikat, az étkekről mindazonáltal a települések gazdái gondoskodnak.

A résztvevők működés közben láthatják a Magyar Családellátó Szolgálat mozgó malmát és kemencéjét, aminek segédkezésével mindenki megnézheti, hogyan lesz a magyar búzából liszt, ezután abból kenyér.

A főtéri maskarás felvonuláson mindazonáltal „télkergető hangossággal” vonulnak ezt követően a résztvevők a városházától a Kossuth térre, ahol a farsangolók télűző térjátékával fejeződik be az ez évi debreceni maskarádé – hangzott el a sajtótájékoztatón.