Csehországban elektronikus útdíjfizetési rendszert vezetnek be a személygépkocsik részére is

Csehországban elektronikus útdíjfizetési rendszert vezetnek be a személygépkocsik részére is

Csehországban 2021-ben bevezetik a személygépkocsik részére is az elektronikus útdíjfizetési rendszert. Az ezt lehetővé tevő törvénymódosítást jóvá hagyta a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

A személygépkocsik részére pillanatnyilag sztrádabélyeges útdíjrendszer üzemel, melyet 1995-ben vezettek be. Az éves sztrádabélyeg ára 1500 korona (19 500 forint).

Vladimír Kremlík közlekedési miniszter a parlamenti vita alatt megerősítette a tárca korábbi döntését, miszerint az éves útdíjat addig nem emelik, amíg nem fejeződik be a legrégebbi, 1972-ben átadott cseh autópálya, a Prágát és Brünnt összekötő D1 egész felújítása. Erre az elképzelések alapján 2021 végén kerül sor.

Az útdíj befizetését az elektronikus rendszerben kamerákkal fogják ellenőrizni. A rendszer kínálja, hogy a következő években bevezessék a regionális útdíjat is.

Ebben a pillanatban a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók fizetnek útdíjat elektronikusan Csehországban. Ezt 2007-ben vezették be, az állam éves bevételei ebből csaknem tízmilliárd koronára rúgnak.

A sztrádabélyegek eladásából előző évben több mint ötmilliárd korona folyt be az államkasszába. A közlekedési minisztérium számításai alapján az elektronikus útdíjrendszer kiterjesztése a személygépkocsikra csaknem 220 millió korona pluszbevételhez juttatná az államkasszát. Ugyanakkor a rendszer üzemeltetése olcsóbb lenne, mint az aktuális sztrádabélyeges rendszeré.

mti