Csaknem százezer informatikai eszközt kapnak iskolák

Csaknem százezer informatikai eszközt kapnak iskolák

Csaknem százezer informatika eszközzel fejleszt iskolákat az év esetén az állam – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára fővárosi sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán hangoztatta, csaknem ötvenezer tanár, a tanárok csaknem harmada vesz ezután részt informatikai továbbképzésen, hogy a beszerzett eszközöket minél felkészültebben használják az képzés esetén.

A következő tanévben olyan digitális fejlesztések valósulnak meg, amelyek az tanítás minőségének javításához nagyban hozzájárulnak ezután – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Közölte, a digitális korszakváltás egyik eleme az informatikai konstrukciók biztosításában rejlik: az iskolai gépparkok, szerverek és az internet-hozzáférés területén szükségesek fejlesztések. Fontosnak nevezte azt is, hogy rendelkezésre álljanak digitális tananyagok, tartalmak.

Maruzsa Zoltán közölte, összesen 26 milliárd forintot fordítanak ebben a pillanatban és a következő tanévben európai uniós és költségvetési forrásokból arra, hogy szélessávú internet legyen az iskolákban. A fejlesztések permanensen zajlanak, eddig 262 helyszínen megtörtént a kiépítés, és az év végéig még újabb 2000 helyen lesz szélessávú internet – tette hozzá.

Kitért arra, a képzésben a digitális átállás népszerűségét jól mutatja a kormány által kezdeményezett digitális témahét sikere: a 2017-es programhoz 927 iskola csatlakozott.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Centrum elnöke hangoztatta: az idén 45 ezer laptopot és 800 osztálynyi, 24 ezer tabletet már beszereztek. Pillanatnyilag folyamatban van 5 ezer projektor és 3 ezer interaktív tábla beszerzése. Az ősszel ezek a szerkezetek is eljutnak az intézményekhez – tette hozzá.

Közölte: a felsorolt szerkentyűk a konvergenciarégióba kerültek. A center ugyanakkor a saját költségvetéséből 6,3 milliárd forintot biztosított eszközbeszerzésre a közép-magyarországi régió intézményei részére. Az iskolákba 20 ezer informatika szerkezet került, főként asztali számítógép, laptop és tablet.

A tanárok már említett képzései várhatóan ősszel indulnak – mondta Hajnal Gabriella.

Kardinális célként jelölte meg, hogy jövőre minden ötödikes kezébe tablet kerüljön, és megtanítsák nekik a használatát.

MTI Fotó: Máthé Zoltán